Ohjaus- ja hakupalvelu
Tarvitsetko apua hakeutumiseen tai haluatko vielä keskustella hakeutumisesta ammattilaisen kanssa?
Käänny opinto-ohjaajiemme puoleen ja hyödynnä maksuton ohjaus. Tapaaminen ei sido hakeutumaan koulutukseen.
Ammatillista koulutusta kaikkiin elämäntilanteisiin
Harkitsetko ammatillisia opintoja, mutta jokin asia mietityttää? Tältä sivulta löydät tietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin opintojen aloittamiseen ja opiskeluun liittyvistä asioista.
Jos vielä pohdit sinulle sopivaa koulutusta tai tarvitset apua hakemiseen, voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaajiimme, he auttavat sinua eteenpäin! Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoidemme tukena ovat omat maahanmuuttapalvelumme.
Tiiviin AKK-paketin saat lataamalla puhelimeesi äppikaupastasi Tuudo-sovelluksen, vaikka et olisikaan vielä opiskelijamme. Kirjoilla olevat opiskelijamme käyttävät Tuudoa mm. opintojensa ja AKK:n uutisten seuraamiseen.
Sinulle henkilökohtaisesti suunniteltu koulutus
Kun hakeudut opiskelemaan Turun AKK:hon, kartoitamme tilanteesi ja suunnittelemme yhdessä sinulle sopivan opintopolun. Mikäli sinulla on aiempaa kokemusta alalta, esimerkiksi opintoja tai työkokemusta, huomioidaan se suunnitelmassa. Näin ollen jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto.
Mietityttääkö opinnoista selviytyminen?
Meillä Turun AKK:ssa sinun on mahdollista saada ohjausta ja tukea koko opintojen ajan. Tukenasi on suuri joukko ammattilaisia, kuten opettajia, ammatillisia ohjaajia, opinto-ohjaajia ja erityisopettajia varmistamassa, että kaikki sujuu mahdollisimman hyvin. Mikäli pohdit opinnoista selviytymistä, voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan tai erityisopettajaan jo ennen koulutukseen hakeutumista ja keskustella asiasta lisää.
Katso usein kysyttyjä kysymyksiä: opiskelusta ja Turun AKK:sta.
Turun AKK järjestää ammattiin valmistavaa koulutusta 10 eri koulutusalalla. Ammatillisia tutkintoja ovat perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot.
Kaikki ammatilliset tutkinnot / tutkinnon osat määritellään osaamispisteinä (osp), joka määrittelee tutkinnon osaamisen laajuuden. Osaamispiste ei tarkoita opintojen kestoa. Tutkinnon perusteet (OPH) määrittelevät kunkin tutkinnon vaatimukset ja säännöt tutkinnon suorittamisen muodostumiselle.
Tarkemmat kuvaukset:
Perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen vähintään yhdellä osa-alueella. Perustutkinto on laajuudeltaan 180 osp, se jakautuu ammatillisiin tutkinnon osiin (145 osp) ja yhteisiin tutkinnon osiin (YTO) 35 osp (alk. 08/2018). Yhteisiä tutkinnon osia ovat: Viestintä- ja vuorovaikutus-, matemaattis-luonnontieteellinen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Ammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Ammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 120, 150 tai 180 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista. Erikoisammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Erikoisammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 160, 180 tai 210 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Meille voivat hakeutua kaikki henkilöt, jotka ovat motivoituneita kehittämään omaa osaamistaan. Meillä opiskelee kaikenikäisiä (~18-60v.) aikuisia eri elämäntilanteissa.
Myös yritykset voivat hankkia meiltä koulutusta omalla henkilöstölleen. Lue lisää yrityskoulutuksesta.
Opiskelijavalinnoissa noudatetaan aina yhdenvertaisia valintaperusteita. Turun AKK:lla on talon yhteiset ja tutkintokohtaiset valintaperusteet koulutuksiin. Opiskelijoiksi valitaan hakijoista hakuprosessin perusteella soveltuvimmat hakijat. Valinta perustuu kokonaisarvioon ja mahdollisiin testeihin.
Työvoimakoulutusten valinnoista vastaa Työllisyysalue (entinen TE-palvelut).
SORA-tutkinnot
SORA-tutkinnoilla tarkoitetaan niitä tutkintoja, joissa koulutukseen tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. SORA-tutkinnoista OPH:n sivuilla.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. SORA-tutkinnoissa opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin, jos tutkinnon edellyttämät turvallisuusvaatimukset vaarantuvat opiskelijan toimintakyvyn tai terveydentilan seurauksena, eikä esteitä voida kohtuullisin toimenpitein poistaa.
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset löytyvät Opetushallituksen määräyksestä OPH-5-2018.
Yleisimmät koulutusmuodot ovat oppisopimuskoulutus, omaehtoinen koulutus ja työvoimakoulutus.
Muita kouluttautumismuotoja ovat henkilöstökoulutus, joka on tietyn työnantajan henkilöstölleen järjestävää (tutkinto)koulutusta, ja josta työnantaja maksaa osan tai kokonaan.
Löydät kaikki Turun AKK:n koulutukset verkkosivuiltamme kohdasta koulutukset.
Työvoimakoulutukset
Oppisopimuskoulutukset
Muut koulutukset
Mikäli tarvitset apua hakemiseen, opinto-ohjaajamme auttava sinua eteenpäin. Ota yhteyttä
Tavoitteemme on, että opiskelijamme työllistyvät! Pyrimme aina neuvottelemaan opintojen jatkamisesta joko työn ohella tai esimerkiksi määräaikaisen työsuhteen jälkeen. Koulutus ja työllistyminen eivät poissulje toisiaan, joten voit rauhallisin mielin hakeutua koulutukseen, vaikka ensisijainen tavoitteesi onkin työllistyminen.
Oppimisvaikeudet ovat yleisiä, mutta eivät missään nimessä opintojen este. Kaikkiin oppimisen haasteisiin meillä on tarjolla yksilöllistä tukea.
Tukenasi on joukko ammattilaisia, kuten ammattilliset opettajat, ohjaajat ja opot, erityisopettaja sekä opiskelijahuollon palvelut. Kaikki nämä yhdessä varmistavat, että opiskelusi sujuu mahdollisimman hyvin.
Jos asia mietityttää, ota yhteyttä opinto-ohjaajiimme ja keskustele aiheesta heidän kanssaan jo ennen opintoihin hakeutumista.
Tarvitsetko apua hakeutumiseen tai haluatko vielä keskustella hakeutumisesta ammattilaisen kanssa?
Käänny opinto-ohjaajiemme puoleen ja hyödynnä maksuton ohjaus. Tapaaminen ei sido hakeutumaan koulutukseen.
Toimimme Turun Artukaisissa kahdessa vierekkäisessä kiinteistössä (A- ja B-talot). Tutustu tarkemmin.
Toimipaikkamme sijaitsee Turun Artukaisissa, missä toimimme kahdessa vierekkäisessä kiinteistössä (A- ja B-talot). Pääset sinne kätevästi busseilla nro 32 ja 99 (poikittaislinja). Bussiaikataulut löytyvät osoitteesta www.foli.fi
Omalla autolla kulkeville on iso pysäköintialue B-talon pihalla. Pysäköintiin tarvitaan lupa, jonka saa A- tai B-talon infoista (HUOM! Lupa ei käy kiekkopaikoille). Seuraa liikennemerkkejä ja pysäköintiopasteita.
A-talossa palvelee Lounasravintola Mik-Mak, katso lounaslista ja aukioloajat. Myynnissä on myös kahvia, sämpylöitä, pullaa ja jäätelöä. Ruokala on avoin myös ulkopuolisille ruokailijoille.
Kyllä voi. Molemmissa toimitaloissa on opiskelijoille taukotilat, joissa myös mikrot ruokien lämmittämistä varten.
Digitaalinen opiskelijakortti löytyy ilmaisesta TUUDO-sovelluksesta, joka ladataan puhelimeen äppikaupasta.
Kun sovellus on ladattu, Turun AKK:ssa kirjoilla oleva opiskelija kirjautuu sovellukseen kouluttajalta tai koulutusassistentilta saamillaan tunnuksilla.
HUOM: TUUDO otettiin käyttöön 1.10.2024. Aiempi opiskelijakortti Slice toimii rinnakkain TUUDOn kanssa vuoden 2024 loppuun asti.
Lisätietoja www.tuudo.fi