Sähkö- ja automaatiotekniikka on luvanvarainen ja monimuotoinen ala, joka tarvitsee jatkuvasti uusia alan osaajia. Työssä tarvitaan teknistä taitoa ja tarkkuutta sekä vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Sähkölaitteista ja -järjestelmistä kiinnostuneille ala tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää matemaattisia taitoja ja ongelmanratkaisukykyä.
Sähköasennusliikkeet ja urakoitsijat tekevät sähköasennuksia esimerkiksi rakennuksille ja teollisuuslaitoksille. Alan yrityksillä on myös huolto- ja korjaustoimintaa. Elektroniikka- ja sähköteollisuus valmistaa sähköteknisiä laitteita. Sähkötöitä tehdään myös kone- ja metallituoteteollisuuden valmistamille tuotteille sekä energiateollisuuden voimalaitoksille ja sähköverkoille. Sähköalaa edustavat myös suunnittelu ja konsultointi, maahantuonti, tukku- ja vähittäiskauppa ja viranomaisvalvonta.
Sähköalan työpaikkoja on eniten sähköasennus- ja urakointiliikkeissä, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa sekä energiateollisuudessa. Työpaikkoja on myös muilla toimialoilla. Lisäopintojen ja työkokemuksen hankkimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä myös itsenäiseksi yrittäjäksi.
Koulutamme alalle täysin uusia tekijöitä sekä täydennämme alalla jo työskentelevien ammattitaitoa.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto soveltuu alan vaihtajille ja henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta, haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteiden osaamiseen ja tulevaisuudessa työskennellä niiden parissa.
Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito toimia itsenäisesti sähkö- ja automaatioalan monipuolisissa työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut voi valinnoistaan riippuen erikoistua kiinteistöjen ja teollisuuden erilaisiin sähkö-, automaatio- ja turvajärjestelmäasennuksiin
Sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon suorittanut voi toimia sähkö- ja automaatioalan projekteissa työnjohto- ja suunnittelutehtävissä. Tutkinnon suorittaja voi valinnoistaan riippuen erikoistua sähkö-, automaatio- ja turvajärjestelmien asennuksien johtamiseen.
Kävimme haastattelemassa sähköalan opiskelijoita. Lue kolmen alanvaihtajan tarina, kuinka he päätyivät sähköalalle ja millaista opiskelu on ollut käytännössä? Sähköalan työtehtävissä on valinnanvaraa.
Maanantai- ja tiistai-iltaisin Turun AKK:n A-talon piha alkaa täyttyä autoista iltapäiväneljän korvilla. Kyseessä on syksyllä 2023 alkaneen sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon iltaopinnot, joita suorittaa myös kolme motivoitunutta alanvaihtajanaista. Mikä heidät sai hakeutumaan sähköalalle ja miten opinnot ovat sujuneet? Kokiksi vuonna 2016 valmistunut Susan ei enää koe ensimmäistä ammattiaan omakseen – siitäkin huolimatta, että hän on […]
Mikolla oli taustallaan kesken jääneet AMK-opinnot ja työkokemusta mm. kivimiehenä ja rakennusalalta. Tuttava ehdotti hakeutumista hissialalle, josta Mikko innostui. Hän selvitteli mahdollisuuksiaan alalle ja selvisi, että hissiasentajan työ vaatii vähintään sähköasentajan perustutkinnon. Niinpä Mikko hakeutui Turun AKK:hon suorittamaan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa. ”Mielestäni ammatillinen koulutus olisi hyvä käydä ennen ammattikorkeakoulua. Saat paljon paremman ymmärryksen siitä, […]