Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

Hae koulutukseen

Opettaja ohjaamassa putkialan opiskelijaa.

Putkiasentajille on kysyntää, sillä putkistoja on kaikissa rakennuksissa!

Putkiasentajan työ on tärkeä osa rakennus- ja kiinteistöalaa, ja se vaatii tarkkuutta, teknistä osaamista ja ammattitaitoa. Työssä on mahdollisuus erikoistua erilaisiin putkistojärjestelmiin ja kehittyä alan asiantuntijaksi, mikä voi avata ovia vastuullisempiin työmahdollisuuksiin. Palkkaus on kilpailukykyinen ja kokemuksen karttuessa on mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen.

Työ on putkistojen asennus- ja korjaustöitä, erilaisia LVI-laitteiden huoltotehtäviä sekä lämmityslaitteiden ja -verkostojen asennuksia. Perustutkinto antaa laajat perusvalmiudet toimia alan työtehtävissä laatutietoisesti, oma-aloitteisesti ja asiakaspalveluhenkisesti.

Voit työskennellä putkiasentajana LVI- tai kiinteistöhuoltopalveluja tarjoavissa yrityksissä tai yrittäjänä. Osa putkiasentajista haluaa työskennellä pidempään yhdellä työmaalla uudis- tai saneerauskohteissa, osa viihtyy liikkuvassa keikkahommassa. Isoilla tuotantolaitoksilla on myös omia putkiasentajia. Työtehtävissä on siis valinnanvaraa!

Kohderyhmä ja alalle soveltuminen

Koulutus on suunnattu alasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille, jotka haluavat kehittyä alan ammattilaisiksi ja työllistyä. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa, sillä asennustöitä tehdään ergonomisesti haastavissa paikoissa. Työssä on myös asiakaspalvelua, joten ammatti vaatii riittävää suomen kielen taitoa. Työtä tehdään yhteistyössä muiden rakennusalan ammattilaisten kanssa, joten kyky työskennellä ryhmässä on myös tärkeää.

Koulutuksen sisältö

Talotekniikan perustutkinnon laajuus, putkiasennuksen osaamisalalta on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Huom: Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa perustutkinnosta.

Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle henkilökohtaisen suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö. Aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.

Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp

Valinnaiset tutkinnon osat
Omaehtoisessa koulutuksessa 60 osp / Työvoimakoulutuksessa 0-60 osp

  • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Koulutuksen toteutus

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.

Lähiopetus painottuu koulutuksen alkuvaiheeseen, jolloin noin puolet opetuksesta on teoriaa ja puolet käytännön harjoittelua työsalissa. Osaamisen karttuessa siirrytään työssäoppimaan alan yrityksiin, jossa oppiminen jatkuu ammattihenkilön ohjauksessa. Ammattitaito osoitetaan näytöillä työssäoppimispaikalla osallistumalla asennustöihin työkohteessa.

Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa arkisin klo 8-15.

Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin omalla työpaikallasi tutkinnon ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Osaaminen osoitetaan näytöllä, jonka arvioi työelämän edustaja yhteistyössä kouluttajan kanssa.

Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään tarpeen mukaan lähi- tai verkko-opetuksella Turun AKK:ssa. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.

Lue lisää oppisopimuksesta

Koulutuksen kesto

Omaehtoisena koulutuksena Talotekniikan perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa tutkinnosta ja sen kesto on enimmillään 12 kuukautta. Työvoimakoulutuksen jälkeen tutkinnon voi suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena palkkatyön ohessa (edellytyksenä alan työpaikka).

Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa. Mikäli opiskelijalla on kokemusta rakennusalalta tai kiinteistönhoidosta, on mahdollista työllistyä oppisopimukseen myös suoraan. Ota yhteyttä opettajaan ja kysy lisää!

Lue blogista mitä opiskelijat ja opettaja Kimmo Ahlqvist kertovat koulutuksesta

Putkiasentajan keskipalkka kuntasektorilla 2705 €/kk

Lähde: Duunitori.fi

Oppisopimus

Hyvät mahdollisuudet siirtyä oppisopimukseen; niitä tehdään enemmän kuin koskaan.

Onko sinulla jo kokemusta alalta? Katso myös talotekniikan ammattitutkinto

Opiskelijatarinoita

  • Kuva rakennusalan työsalista, jossa opiskelijat tekemässä harjoituksia.

    23.1.2025 Opiskelijatarinat

    Kylpyhuoneremontoijaksi lyhyellä koulutuksella

    Osaaville kylpyhuoneremontoijille on kysyntää: edellisestä koulutuksesta työllistyi kaikki ja kaksi lähti itsenäisiksi yrittäjiksi., iloitsee opettaja Jani Lehtilä.

  • Kolme sähköalan opiskelijaa harjoitustilassa.

    8.1.2025 Opiskelijatarinat

    Alanvaihtajien uusi ura sähköalalla

    Kävimme haastattelemassa sähköalan opiskelijoita. Lue kolmen alanvaihtajan tarina, kuinka he päätyivät sähköalalle ja millaista opiskelu on ollut käytännössä? Sähköalan työtehtävissä on valinnanvaraa.

  • Kaksi puhtausalan valmistunutta opiskelijaa ja kaksi ohjaajaa Liedon kunnantalolla.

    9.12.2024 Blogi

    Liedossa koulutetaan osaajia oppisopimuksella

    Liedon kaupunki on hyvä esimerkki työnantajasta, jonka palvelukseen on mahdollista päästä myös ilman koulutusta, kun asenne on kohdillaan. Kävin haastattelemassa puhtausalan oppisopimusopiskelijoita ja heidän esihenkilöitään Raija Laihista ja Tuula Heinosta Liedon kaupungintalolla. Yhteistyö Turun AKK:n kanssa on jatkunut jo yli 20 vuotta.

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun