Haluatko kylmäasennuksen ammattilaiseksi? Ammattitaitoisille asentajille on alalla kysyntää!
Mitä kylmäasentaja tekee?
Kylmäasentaja asentaa, huoltaa ja korjaa kylmäjärjestelmiä, kuten esimerkiksi
- kiinteistöjen jäähdytys (ilmanvaihdon jäähdytys)
- kaupan kylmälaitteet (pakaste- ja kylmäaltaat)
- lämpöpumput (ilmalämpöpumpuista suuriin teollisiin lämmönottolaitoksiin)
- teolliset kylmälaitteet (isot pakastamot, jäähallit, logistiikkakeskukset)
Talotekniikan perustutkinto, kylmätekniikan osaamisalalta antaa hyvän perustan työskennellä kylmäasentajana näissä edellä mainituissa tehtävissä.
Kylmäasennuksen opinnoissa suoritetaan myös taloteknisten komponenttien sähköistämisen tutkinnonosa, joka antaa valmiudet työskennellä kylmäalaan liittyvien sähkötöiden parissa.
Kylmäasentajan työ ja urakointi ovat luvanvaraisia, joihin haetaan pätevyys Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta. Suoritettuasi tarvittavat tutkinnon osat, voit hakea Tukesilta:
- yli 3 kg:n asentajan pätevyyttä (y3)
- alle 3 kg:n vastuuasentajan pätevyyttä (edellyttää soveltuvaa työkokemusta vähintään yhden vuoden sekä alan ammattitutkinnon osan)
Perustutkinnon jälkeen voit syventää osaamistasi alan ammattitutkinnolla, joka oikeuttaa hakemaan yli 3 kg:n vastuuasentajan pätevyyttä, edellyttäen 2 vuoden työkokemusta kylmäalalta.
Koulutuksen kohderyhmä ja alalle soveltuminen
Koulutus on suunnattu kylmäasennuksesta kiinnostuneille, jotka ovat motivoituneita kehittymään alan ammattilaisiksi ja työllistymään. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se soveltuu hyvin myös alanvaihtajille!
Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.
Yli 3 kg:n kylmäasentajan työ sopii myös fyysisesti kevyempää työtä etsivälle.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen alussa opettaja tekee jokaiselle opiskelijalle suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.
Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Hyvä tietää: Tutkinnon perusteet uudistuvat 1.8.2025. Mikäli aloitat opinnot ennen tätä, sinun on kuitenkin mahdollista suorittaa koulutus uusien perusteiden mukaisesti. Vanhojen perusteiden mukaan hankittujen pätevyystodistusten voimassaolo päättyy 12.3.2029.
Koulutuksen toteutus
- Päiväopiskelua
- Lähi- ja etäopetusta
- Käytännönläheinen koulutus, sisältää paljon harjoittelua työsalissa
- Koulutus sisältää työssäoppimista eli työharjoittelua alan yrityksessä
- Itsenäistä opiskelua
Lue blogista, mitä opettaja Teppo Puurunen kertoo koulutuksesta
Oppisopimus
- Oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla työaikojen mukaisesti
- Tarvittaessa lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa
- Itsenäistä opiskelua
Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa opintoja tahansa!
Koulutuksen kesto
Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joten kesto on yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Annika vaihtoi alaa toimintaterapeutista kylmäasentajaksi. Lue inspiroiva opiskelijatarina blogistamme.


Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuKoulutuksen kesto: Yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.
Hinta: Maksuton
Kohderyhmä: Kylmäalasta kiinnostuneet ja alalla ilman tutkintoa työskentelevät. Yritys voi rekrytoida opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutus alkaa: 08.09.2025
Haku päättyy: 24.8.2025
Koulutuksen kesto: Yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.
Hinta: Maksuton
Kohderyhmä: Alalle soveltuvat ja alasta kiinnostuneet. Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa. Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.
Päivätoteutus
Koulutus sisältää sekä lähiopetusta, ohjattua etä- ja verkko-opiskelua sekä työssäoppimista alan yrityksissä. Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa arkisin klo 8-15.
Omaehtoinen koulutus
Mikäli opiskelet päätoimisesti, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat tiedustella Työlllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! Työllisyysalueelle on oltava yhteydessä ennen kuin aloitat opiskelun.