Ajankohtaista

Yrittäjyysosaamista painotetaan opinnoissa

Heidi Jaarinen 29.8.2024

Neljä opiskelijaa keskustelemassa.

Vaikka itsellä ei olisi ajatusta lähteä yrittäjäksi, yrittäjämäinen ajattelutapa ja asenne ovat tärkeitä ominaisuuksia työyhteisössä.

”On tärkeää ymmärtää, mistä yrittäjyydessä ja sisäisessä yrittäjyydessä on kyse ja mikä merkitys jokaisen työntekijän omalla toiminnalla ja asenteella on organisaation menestykseen ja jatkuvuuteen”, summaa liiketoimintaan liittyvien alojen opettaja Riitta Windahl.

Turun AKK:ssa yrittäjähenkisyyttä tuodaan esille kaikkien alojen opinnoissa. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta on yksi pakollinen perustutkintoihin sisältyvä tutkinnonosa. Siinä opiskelija saa perustietoja yrittäjyydestä, sisäisestä yrittäjyydestä, oman osaamisen tuotteistamisesta liikeideaksi sekä yrittäjyyden eri muodoista ja riskinhallinnasta.

Mikäli opiskelija suunnittelee yritystoiminnan aloittamista tai haluaa muuten kehittää omaa yrittäjyysosaamistaan, hän voi suorittaa lisäksi valinnaisen yrittäjyyden opintojakson, jossa työstetään liiketoimintasuunnitelma laskemineen opiskelijan oman osaamisen ja kiinnostuksen pohjalta.

Joskus opiskelijalla on jo mietittynä liikeidea, jota käydään vielä yhdessä läpi valinnaisen opintojakson puitteissa. Windahl kertoo aina ohjaavansa yrittäjyyttä pohtivan opiskelijan vielä Turun Uusyrityskeskukseen, josta saa käytännön neuvoja ja tukea yritystoiminnan alkutaipaleelle, jotta kaikki oleellinen tulee otettua huomioon ennen toiminnan aloittamista.

Valmistele huolella

Huolellisen taustatyön ja suunnitelman tekemisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. On erittäin hyvä, että yrittäjyyden tutkinnonosa kuuluu perustutkintoon, Windahl toteaa ja painottaa, että kunnollinen riskikartoitus kannattaa aina tehdä asiantuntijan kanssa ennen yrittäjäksi ryhtymistä. On myös hyvä olla tietoinen yrittäjän omasta sosiaaliturvasta, vakuutuksista, maksuista ja velvoitteista sekä verotuksesta, Windahl lisää.

Pitkään yritystoiminnan ja yrittäjyyden parissa toiminut Windahl kertoo, että uusi yrittäjä ei aina tule ajatelleeksi omaa ajankäyttöään. Varsinaisen oman ammattialan tehtävien lisäksi aikaa kuluu myös muuhun työhön, kuten asiakkuuksien hoitamiseen ja hallinnollisiin tehtäviin. Yrittäjän työtaakka kasvaa helposti liian rankaksi. On tärkeää muistaa oma jaksaminen sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino, Windahl muistuttaa.

Yrittäjyyttä jo opintojen aikana

Turun AKK:ssa on aloja, joista usein lähdetään yrittäjäksi, kuten rakennusala eri osa-alueineen, sähkö- ja automaatioala, talotekniikka ja matkailuala.  Myös osa sotealalta valmistuneista opiskelijoista on lähtenyt hakemaan toimilupaa hoivapalveluyrittäjiksi.

Yrittäjyyden eri muodoista Windahl nostaa esiin toiminnan laskutuspalvelua tarjoavien toimijoiden kautta, jolloin omaa yritystä ei tarvita.  Tämä palkkatyöhön verrattava toimintatapa antaa esim. opiskelijalle mahdollisuuden tarjota osaamistaan keikkaluonteisesti jo opintojen aikana, jolloin yrityksen perustaminen voisi vaarantaa opiskelijan saamat opintososiaaliset edut.  

Yrittäjyyden opetusta kehitetään jatkuvasti

Turun AKK:n matkailualan opettaja Anna-Mia Rinne-Saarinen muistuttaa yrittäjyyden tukemisen tärkeydestä myös alueen elinkeinoelämän kannalta. ”On tärkeää kannustaa opiskelijoita yrittäjiksi ja antaa heille ymmärrettävää ja helposti omaksuttavaa tietoa yrittäjyydestä”, Rinne-Saarinen korostaa. Hän opiskelee parhaillaan OPH:n yrittäjyyskasvatuksen erikoistumiskoulutuksessa, jonka tiimoilta hän kehittää yritysosaamisen opetusmenetelmiä.

Yhteystiedot

Riitta Windahl, puh. 040 194 1282, riitta.windahl@turunakk.fi
Anna-Mia Rinne-Saarinen, puh. 040 162 9233, anna-mia.rinne.saarinen@turunakk.fi

Lue lisää aiheesta

Turun kaupungin palvelut yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville (siirryt turku.fi-sivustolle)

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 10.9.2019 Opiskelijatarinat

    Rohkeasti uudelle uralle

    Satu Toimio työskenteli Hansaprintillä 28 vuotta erilaisissa tehtävissä, kuten lähettämössä, varastossa ja suurtuotannossa. Sitten tuli tieto irtisanomisesta, joka ei Satua kuitenkaan pelästyttänyt. Hän suuntasi katseensa rohkeasti tulevaisuuteen ja päätti vaihtaa kokonaan alaa. Työttömäksi jääminen ei käynyt edes mielessä. Uusi ura urkeni koulutuksen kautta puhdistuspalvelualalla. Opiskeltuaan reilun kuukauden Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, laitoshuoltaja -koulutuksessa Turun AKK:ssa, […]

  • 21.6.2017 Blogi

    Ennustin ja parempaa on luvassa

    Viime syyskuisessa blogitekstissä pohdiskelin juuri alkaneen kurssin tulevaisuudennäkymiä kielen oppimisen suhteen. Miten on ennustettavissa opiskelijan mahdollinen edistyminen suomen kielen opinnoissa, kun häntä ei lainkaan tunne ja kaikki diagnostiset testit näyttävät käytännössä nollatasoa? Silloin ennustin, että vuosikausia maassa ollut, mutta englanninkielisen amk-tutkinnon suorittanut vasta-alkaja ei juurikaan etene opinnoissaan. Ei siksi, että häneltä puuttuu opiskelutaitoja, vaan siksi, […]

  • 25.6.2018 Ajankohtaista

    Opiskele missä ja milloin haluat – avoimet ammatilliset opinnot

    Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan hankkia opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista kaikille avoimina verkko-opintoina. Korkeakoulut ovat tarjonneet avoimia opintoja jo pitkään, ja nyt tämä mahdollistui myös ammatillisella puolella. Opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta ja se tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu kokoaa yhteen usean eri oppilaitoksen avointen […]

  • 8.4.2020 Blogi

    Etäoppiminen, toimii!

    Siirryimme kolme viikkoa sitten 18.3.2020 hallituksen suosituksen mukaisesti etä- ja verkko-opetukseen. Siitä lähtien olemme edenneet opinnoissa uudella tavalla. Oppiminen on tapahtunut pääosin etä- ja verkko-opiskeluna, joissa on hyödynnetty erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä. Myös työssäoppiminen on jatkunut normaalisti, jos se on kaikkien osapuolten kannalta katsottu turvalliseksi. Jo tässä vaiheessa voimme yhdessä sanoa, että me osaamme ja onnistumme! […]

  • 25.3.2021 Blogi

    Opiskelijatyytyväisyys mallillaan Turun AKK:ssa

    Toimintamme perustuu ISO 9001:2015 sertifioituun laatujärjestelmään ja sen myötä rakennettuihin opettamisen ja oppimisen prosesseihin ja niitä tukeviin tukiprosesseihin. Yksi toimintamme peruspilareista on jatkuva parantaminen ja asiakastyytyväisyyden mittaaminen. Olemme säännöllisesti kysyneet korona-aikana opiskelijoiltamme, miten olemme heidän mielestään onnistuneet etä- ja verkko-opetuksen toteuttamisessa? Viimeisin kysely toteutettiin maaliskuun puolessa välissä. Sen tulokset kertovat, että opiskelijamme ovat edelleen tyytyväisiä […]

  • 21.5.2021 Podcast

    JAKSO 4: OPPIMISVAIKEUKSIA

    Edellisessä podcast jaksossa puhuttiin erityisopettaja Sari Kinnalan kanssa huonoista koulumuistoista. Tämänkertainen jakso on jatkumoa aiheelle, sillä huonojen koulumuistojen takana voi usein olla myös oppimisvaikeuksia. Jaksossa mukana Sari Kinnalan lisäksi myös ammatillinen erityisopettaja Jaana Kallio.        Oppimisvaikeudet, kuten lukemisen ja kirjoittamisen, tarkkaavaisuuden, hahmottamisen tai keskittymisen vaikeudet ovat yleisiä. Tässä jaksossa keskustellaan erityisopettajien kanssa mm. […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun