Oppisopimus on sekä työnantajalle että opiskelijalle helppo ja joustava tapa hankkia uutta ja lisätä nykyistä osaamista. Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella omassa yrityksessään.
Oppisopimuksen pituus ja sisältö räätälöidään työpaikan tarpeeseen ja opiskelijan aiempaan osaamiseen perustuen. Voit tehdä oppisopimuksen helposti Turun AKK:n oman oppisopimustoimiston kanssa – kaikki hoituu sähköisesti! Tutustu ohjepankkiin.
Opiskelusta n. 80% tapahtuu työpaikalla ja n. 20% Turun AKK:ssa.
Tutkintotavoitteinen oppisopimus edellyttää tutkintoa vastaavia työtehtäviä, päätoimista työskentelyä vähintään 25 tuntia/viikko, ja työpaikkaohjaajaa/-kouluttajaa.
Koulutuksen pituus sovitetaan työpaikan tarpeeseen ja opiskelijan aiempaan osaamiseen. Koulutuksen pituus voi olla 1 kuukausi – 2 vuotta.
Voit opiskella yksittäisiä tutkinnon osia tai koko tutkinnon. Myös osaamisen täydentäminen ilman tutkintotavoitetta on mahdollista.
Oppisopimuksesta tehdään kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat opiskelija, työnantaja ja oppisopimustoimisto – Turun AKK:n oppisopimustoimistossa kaikki hoituu sähköisesti. Ohjepankki.
Oppisopimuskoulutus on tarkoitettu kaikille 16-65-vuotiaille Suomessa asuville henkilöille. Koulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa. Oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnonosan ammattitaitovaatimuksia vastaavissa tehtävissä.
Oppisopimuskoulutuksen avulla työnantaja voi rekrytoida uusia henkilöitä tai päivittää nykyisen henkilöstön osaamista. Sitoudut maksamaan työntekijälle vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Työpaikkaohjaaja on oppisopimuskoulutuksen keskiössä, koska suurin osa koulutuksesta tehdään tutkinnon edellyttämiä työtehtäviä tekemällä. Nimetty työpaikkaohjaaja vastaa opiskelijan työpaikalla tapahtuvan käytännön koulutuksen järjestelyistä ja työtehtävien opettamisesta. Turun AKK:ssa voit suorittaa kerran kuussa alkavanmaksuttoman työpaikkaohjaajakoulutuksen.
Päätoiminen yrittäjä voi kouluttautua oppisopimuksella omassa yrityksessään. Edellytyksenä on, että yrittäjä työskentelee päätoimisesti tutkintoa vastaavissa tehtävissä vähintään 25 tuntia viikossa.
Tietopuolinen koulutus on yrittäjälle pääosin maksutonta (tarkista asia oppisopimustoimistosta) ja oppisopimuskoulutuksessa olevalla yrittäjällä on mahdollisuus saada opintososiaalisia etuja.
Liedon kaupunki on hyvä esimerkki työnantajasta, jonka palvelukseen on mahdollista päästä myös ilman koulutusta, kun asenne on kohdillaan. Kävin haastattelemassa puhtausalan oppisopimusopiskelijoita ja heidän esihenkilöitään Raija Laihista ja Tuula Heinosta Liedon kaupungintalolla. Yhteistyö Turun AKK:n kanssa on jatkunut jo yli 20 vuotta.
Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös opiskelijakunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center -tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta […]
Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]