Blogi
Työsuhde päättyy – mitä sitten?
Kun työsuhde päättyy, on se aina elämää mullistava asia. Ei kai ihme, sillä työ kuitenkin määrittää ison osan arjestamme. Työsuhteen päättymisestä voi seurata myös kriisi, joka nostaa mahdollisesti katkeria ja vihanmakuisiakin tunteita pintaan. Vuosikausien uurastus työnantajan eteen ja tässäkö kiitos siitä kaikesta? Luonnollinen reaktio tuossa tilanteessa, mutta työelämä menee eteenpäin ja yritykset joutuvat tekemään tiukkojakin päätöksiä uuden edessä ja luopumaan hyvistäkin työntekijöistä.
Tässä kohtaa joku jää lepäämään laakereilleen, onhan sitä tullut rehkittyä töissä jo kyllin pitkään, joten nyt voi levähtää. Toki pieni tauko on paikallaan, mutta työvuosia saattaa olla vielä paljonkin jäljellä ja jokainen kuukausi työttömyyttä vaikeuttaa tulevaa työllistymistä. Olen kuullut usean työnhaun ammattilaisen sanovan, että jopa jo kolmen kuukauden ns. joutilaisuus ansioluettelossa saattaa herättää kysymysmerkkejä työnantajassa, saati jos työttömyys on jatkunut vieläkin pidempään. Mitä olet tehnyt tuon ajan?
”Olen etsinyt töitä”, on varmasti suurimman osan vastaus tähän kysymykseen, mutta riittääkö se? Miten erottua massasta? Eikö olisi hienoa kertoa, että olet aktiivisesti kehittänyt ammatillista osaamistasi ja suorittanut esimerkiksi uuden tutkinnon tai tutkinnon osan ja, että osaamisesi on nyt laajempaa ja tämän päivän tasolla aiempaan työsuhteeseesi verrattuna. En usko, että yksikään työnantaja ei arvostasi tuoretta osaamista ja halua kehittää osaamistaan.
Jos olet ollut pitkään työelämässä, olet jo tässä kohtaa saattanut kerätä hieman kierroksia. En kai minä nyt enää tässä iässä lähde opiskelemaan! Usko pois, näin ajattelee moni muukin. Tässäkin asiassa on kuitenkin aika tulla tähän päivään, sillä ammatillinen koulutus on kokenut valtavan muutoksen sitten niiden vuosikymmenten takaisten koulumuistojen. Tänä päivänä ammatillisen koulutuksen tavoitteena on saada opiskelija töihin ja parantaa juuri sitä osaamista mikä häneltä puuttuu. Ei ole mitään järkeä opiskella uudelleen jotain, jonka jo osaat. Jo lyhytkin koulutus voi avata sinulle uusia ovia työnhaussa.
Lisäksi ammatillinen koulutus on nykyisin todella käytännönläheistä ja yritysyhteistyö on merkittävää. Useat opiskelijat työllistyvät jo opiskeluaikana harjoittelupaikkaan ja esimerkiksi päiväkoulutus saatetaan muuttaa oppisopimukseksi matkan varrella, mikäli yritys haluaa rekrytoida opiskelijan jo kesken koulutuksen. Mikäli työllistyt kesken koulutuksen muuhun kuin oppisopimukseen, voidaan neuvotella koulutuksen jatkamisesta työn ohessa. Ei tarvitse siis murehtia, että koulutus jollain tavoin estäisi työllistymisesi.
Toivottavasti sain sinussa edes jonkinlaisen sykähdyksen aikaiseksi siitä, että opiskelu kannattaa aina. Mikäli jäit miettimään omaa tilannettasi tämän puitteissa, rohkaisen ottamaan yhteyttä Turun AKK:n opinto-ohjaajiin ja varaamaan henkilökohtaisen ajan, jossa voitte vapaasti keskustella mahdollisuuksista vielä lisää. Ajanvaraus ei sido sinua hakeutumaan koulutukseen. Opinto-ohjaajien yhteystiedot löydät osoitteesta www.turunakk.fi/opo
Älä anna tilanteen lannistaa, sinusta on vaikka mihin! Rohkeasti uutta kohden!