Yritystarinat
Turvallisuusala työllistää
Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen?
Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa.
Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska uusia koulutettavia riittää. Turvallisuusala kuuluu palvelualoihin, joten palkassa ei ole hurraamista. Se varmasti rokottaa alalle hakeutuvia ja siellä jo olevia, pohtii Laulajainen.
Uusia tekijöitä kuitenkin koulutetaan alalle jatkuvasti. Turun AKK:n viimeisimmässä väliaikaisen vartijan koulutuksessakin oli 40 opiskelijaa, joka on suuri määrä. Ryhmästä työllistyivät kaikki.
Tammikuun 2023 tapahtumat ovat varmasti monen muistissa, mutta miten se vaikutti alaan?
Opiskelijat ovat kertoneet, että kentällä tapahtumat ovat näkyneet mm. nimittelynä ja huuteluna. Hakijamääriin tapahtumilla ei ole ollut ainakaan negatiivista vaikutusta.
Laulajainen kertoo, että alalla on keskusteltu paljon mm. siitä, pitäisikö esimerkiksi lyhytkoulutusten ja alalle tulokoulutusten pituutta ja vaatimustasoa nostaa. Laulajainen on varma, että voimankäytön koulutukseen on tulossa jonkinlaisia muutoksia.
Työnantajilta saadun palautteen perusteella koulutuksiin kaivataan enemmän asiakaspalvelukoulutusta – se kun on ammatin keskeisin osa. ”Turvallisuusala ei ole voimalaji”, korostaa Laulajainen ja kertoo, että alalla on henkilöitä, jotka eivät ole koskaan joutuneet käyttämään voimakeinoja – puheella on selvitty ja selvitään jatkossakin.
Opiskelijavalinnoissa on monesti mukana työelämän edustaja. Valinnoissa ei käytetä psykologisia testejä, mutta oppilaitoksella on toki mahdollisuus teettää opiskelijasta suppea turvallisuusselvitys, mutta yleisesti luotetaan ihmisten rehellisyyteen. Turvallisuusala kuuluu nk. SORA-lainsäädännön piiriin. Se antaa oppilaitokselle oikeuden perua opiskelijan koulutuspaikka, mikäli myöhemmin paljastuu, ettei opiskelija ole ollut hakuprosessissa rehellinen.
”Tärkeintä on sitoutuneisuus ja motivaatio sekä ymmärrys, että on kouluttautumassa asiakaspalvelutehtäviin”, muistuttaa Laulajainen. Suomen kielen taito on myös tärkeää, sillä työtehtävissä joutuu kirjoittamaan ja puhumaan. Erityisesti painetilanteissa heikko kielitaito voi olla jopa vaarallista.
Koulutukseen hakijoilta edellytetään nuhteetonta taustaa, mitä se käytännössä tarkoittaa?
”Nuhteetonta taustaa ei ole lainsäädännössä mitenkään erityisesti avattu. Turva-alalla eteen tulee tilanteita, joissa puututaan toisten ihmisten tekemisiin. Jos omalla elämäntavalla osoittaa, ettei itse välitä yhteiskunnan normeista tai määräyksistä, ei kyseinen henkilö sovellu näihin tehtäviin. Toinen ei-lakisääteinen, mutta nuhteettomuuteen liittyvä asia on luottotiedot. Mikäli niissä on häikkää – riippuen tietenkin niiden aiheuttajasta – saattaa työnantaja puuttua aiheeseen”, summaa Laulajainen.
Hyväksyntää vartijaksi haetaan poliisilta. Mikäli henkilöllä on taustalla tähän mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, voi hän tiedustella poliisilta etukäteen onko ylipäätään mahdollisuutta hakea hyväksyntää.
Monipuolisia työtehtäviä
Turvallisuusalalla on erilaisia työtehtäviä laidasta laitaan. Osa tekee päivätyötä toimistoaikoina, osa tekee vuorotöitä kellon ympäri. Toisissa paikoissa esimerkiksi turvallisuustekniikka on isommassa osassa, toisissa asiakaspalvelu. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin!
Näkyvin osa vartijoista on myymäläympäristössä, mutta ko. tehtäviin voi liittyä myös erilaisia kaupan alan oheistehtäviä. Isojen yritysten vastaanotoissa työskentelee paljon turvallisuusalan työntekijöitä. Vastaanottotehtävien lisäksi toimenkuvaan saattaa kuuluu esimerkiksi turvatekniikan ylläpitoa. Piirivartijat puolestaan kiertävät asiakaskohteissa kävellen tai eri kulkuvälineillä, ja osallistuvat myös hälytystehtäviin.
Työntekijöiden vaihtuvuuden ollessa suurta yritykset ovat halukkaita sitouttamaan työntekijöitä. Usein uudelle työntekijälle pyritään löytämään juuri se työtehtävä, mistä hän on kiinnostunut. Kouluttaminen oppisopimuksella työn ohessa on myös tehokas keino sitouttamiseen. Alan työnantajat arvostavat koulutusta. ”Koulutus tuo palkanlisän, mutta se on myös hyvä lisä työelämässä, kun tulee tilaisuus edetä esimiestehtäviin”, Laulajainen muistuttaa.
Turun AKK kouluttaa alan uudet tekijät ja kartuttaa alalla jo työskentelevien ammattitaitoa
Mikäli olet vasta tulossa turvallisuusalalle, on Turun AKK oiva paikka aloittaa. Tarjoamme alalle tuloon vaadittavia lakisääteisiä koulutuksia, kuten väliaikaisen vartijan koulutusta (40h) ja vartijan peruskoulutusta (80h). Nämä koulutukset suoritettuasi voit hakea poliisilta hyväksyntää vartijaksi.
Kilpailu tekijöistä on kovaa ja usein tilanne onkin se, että työnantaja on rekrytoinut hyvän tyypin, joka sitten tulee kouluttautumaan Turun AKK:hon.
Lisäksi valikoimassa on mm. voimankäyttöön ja voimankäyttövälineiden kantamiseen liittyviä koulutuksia sekä alan esimiestehtäviin keskittyviä koulutuksia. Koulutuksia järjestetään myös räätälöidysti eri aloille ja useat yritykset ostavat itselleen tarpeellisia turvallisuuskoulutuksia, esimerkiksi paloturvallisuuteen, aggressiivisen asiakkaan kohtaamiseen tai turvallisuustekniikkaan liittyen.