Ajankohtaista
Turun AKK:n oma oppisopimustoimisto apunasi
Turun AKK:ssa opiskelee vuosittain yli 1000 oppisopimusopiskelijaa ja oppisopimustoimistomme tekee yhteistyötä yli 500 eri yrityksen kanssa. Oppisopimuksesta kiinnostuneet saavat henkilökohtaista palvelua ja oppisopimus voidaan sopia nopeallakin aikataululla!
Haastattelin Turun AKK:n oppisopimustoimistossa työskenteleviä Risto Ahokaaraa, Anniina Lehtistä ja Pirjo Niemistä. Heidän lisäkseen oppisopimistoimistossa työskentelee Outi Marjamaa ja Aija Huhtamäki.
Miksi valita Turun AKK:n oppisopimus?
Anniina: ”Joustavuus! Ei tarvitse odottaa seuraavan ryhmän aloitusta – voit aloittaa heti!
Pirjo: ”Nopeus! Prosessi saadaan tarvittaessa päivässä käyntiin.”
Risto: ”Meillä on laadukkaat koulutukset ja vahva yhteistyö työnantajien kanssa.”
Mistä löydän oppisopimuspaikan?
Ota suora kontakti työnantajaan!
Unohda työnhakusivut, soita tai mene käymään, ohjeistaa Risto ja Anniina komppaa, että ehdottomasti kannattaa ottaa suoraan yhteyttä ja ehdottaa asiaa rohkeasti. Pirjo lisää, että mikäli työnantaja haluaa lisätietoa oppisopimuksesta, voi myös pyytää, että joku oppisopimustoimistosta on yhteydessä työnantajaan.
Kysy vinkkejä
Oppisopimustoimistosta kannattaa kysyä vinkkejä paikoista, sillä Anniina paljastaa, että heille tulee lähes viikoittain yhteydenottoja yrityksiltä, joissa kysellään opiskelijoita oppisopimukseen.
Anniina kertoo esimerkin, jossa opiskelijan työsuhde yllättäen päätettiin ja tarvittiin uusi työpaikka, jotta oppisopimusta voitiin jatkaa. Anniinalla sattui olemaan tiedossa paikka, jonne kaivattiin opiskelijaa, joten hän soitti sinne ja seuraavana päivänä solmittiin uusi oppisopimus!
Työharjoittelu on väylä oppisopimukseen
Risto vinkkaa myös, että jos oppisopimuspaikkaa ei löydy, yksi vaihtoehto on hakea päiväopiskelijaksi. Koulutus sisältää aina työssäoppimista eli työharjoittelua, jonka kautta opinnot usein muutetaan oppisopimukseksi.
Mitkä asiat työnantajia mietityttää oppisopimuksessa?
Työnantajat pelkäävät usein byrokratiaa ja paperityötä. Se on kuitenkin turhaa, sillä oppisopimuksen solmiminen on helppoa ja vaivatonta sekä kaikki sujuu tänä päivänä sähköisesti. Kun on päätetty aloittaa oppisopimus, pidetään yhteinen aloituspalaveri, jossa sovitaan kaikista asioista, Risto kertaa.
Ohjausvastuu ja siihen kuluva aika myös mietityttävät, kertoo Anniina ja muistuttaa, että tähän ei voida antaa tyhjentävää vastausta, sillä se riippuu täysin tilanteesta, kuinka paljon opiskelija tarvitsee ohjausta.
Raha. Kuinka paljon kustannuksia oppisopimuksesta syntyy? Työnantajan kustannus on palkka sekä ohjaukseen käytettävä aika, summaa Risto.
Tarjoamme tukea opiskelijalle ja työnantajalle koko prosessin ajan
Risto muistuttaa, että oppisopimus on opiskelijan, työpaikan ja koulun yhteispeliä. Työpaikalla seurataan, että opiskelija oppii uusia työtehtäviä, opettaja seuraa, että opinnot etenevät ja oppisopimustoimisto seuraa kokonaisprosessia ja on tukena kaikissa tilanteissa, myös työsuhdeasioissa.
Voiko oppisopimusta vaihtaa?
Oppisopimuksessa ollaan työelämässä ja siellä tapahtuu kaikkia niitä asioita, mitä muutenkin työpaikoilla tapahtuu. Oppisopimus on työsuhde ja siinä on normaali koeaika. Risto korostaa, että suurin osa oppisopimuksista onnistuu hyvin, mutta oppisopimustoimisto on aina tukea, myös ongelmatilanteissa.
Anniina kertoo, että mikäli ala ei tunnu oikealta, voidaan vaihtaa tutkintoa tai jos asiat eivät syystä tai toisesta suju työpaikalla, sitten vaihdetaan työpaikkaa. Ei se ole mitenkään harvinaista.
Turun AKK:n oma oppisopimustoimisto palvelee kaikissa oppisopimukseen liittyvissä asioissa! Ota rohkeasti yhteyttä!
Turun AKK:n oppisopimustoimisto
puh. 040 714 1885
oppisopimus@turunakk.fi