Blogi
Rohkea alanvaihto toimintaterapeutista kylmäasentajaksi
Toimintaterapeuttina 10 vuotta toimineella Annikalla oli edessään alanvaihto. Kriteereinä uudelle alalle olivat lyhyt koulutus ja mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen. Hän päätyi opiskelemaan kylmäasentajaksi. Hyppy tuntemattomaan oli jännittävä, mutta Annika päätti sen ottaa.
Eniten Annikaa mietitytti taloudellinen toimeentulo opintojen aikana. Alanvaihto oli pyörinyt mielessä kuitenkin jo useamman vuoden ja nyt hän päätti, ettei voi jäädä enää entiseen vain rahan takia. Hän tiedosti, että alanvaihdos tekisi taloudellisesti tiukkaa hetken, mutta pääsisi kiinni työelämään melko nopeasti. Pitkä koulutus ei olisi enää ollut vaihtoehto tässä vaiheessa, hän toteaa.
Annikalla ei ollut aiempaa kokemusta teknisestä alasta, vaikka hän oli käsillään aina paljon tehnytkin. Nyt, kun muutama kuukausi opintoja on takana, hän kertoo viihtyvänsä koulutuksessa erittäin hyvin. Vaikka kaikki on ollut uutta, Annika ei ole kokenut sitä vaikeaksi. Täytyy vain olla sinnikäs eikä heti luovuttaa, vaikkei osaisikaan, hän kannustaa.
Teoriasta käytäntöön
Parhaillaan ollaan tekemässä juotos- ja eristysharjoitusta. Annika kertoo, että edellisenä päivänä oli opiskeltu kupariputkien eristyksen teoriaa ja nyt oli edessä käytännön harjoittelut. Hän on juottanut putkia yhteen, tehnyt liitoksesta tiiviin ja testannut, että se pitää.
Opettaja Teppo Puurunen kertoo, että kylmäalan opinnot aloitetaan ilmalämpöpumpuista. Kun kylmäaineiden käsittely on tullut tutuksi, otetaan pienkylmälaitteet työn alle. Niihin tehdään asennuksia, eli poistetaan putket ja komponentit, jonka jälkeen ne kootaan uudelleen. Kylmälaitteiden asennuksessa on tärkeää osien oikeaoppinen järjestys sekä asennussäännöt, kuten öljymutkat ja kaadot virtaussuunnassa. Kun asennus on valmis, harjoitellaan käyttöönottoa sekä kylmäaineiden täyttöä ja eristystä, Puurunen listaa.
Annika odottaa jo innolla pääsyä työharjoitteluun alan yritykseen, jotta kaiken opitun voi siirtää käytäntöön. Puurunen kertoo, että ensimmäiseen harjoitteluun lähdetään noin kuuden kuukauden kuluttua opintojen aloituksesta. Silloin opiskelijalla on hyvät perustiedot- ja taidot jo hankittuna ja voi alkaa suorittaa jo ensimmäisiä näyttöjä esimerkiksi asennuksiin ja lämpöpumppuihin liittyen.