Ajankohtaista
Remontointi kiinnostaa monia
Huoneistoremontoijan koulutus on nopea ja tehokas alku kunnostus- ja remontointitehtäviin rakennusalalle. Vaikka koulutuksen nimi viittaa vahvasti remontointiin, koulutus antaa valmiudet toimia myös sisävalmistusvaiheen työtehtävissä uudisrakentamisen kohteissa.
Moni on työllistynyt koulutuksen kautta alalle. Syyskuussa 2022 alkoi jälleen uusi ryhmä, jonka ikähaarukka on 25-50 vuotta ja taustat hyvinkin erilaisia. Useammalla on mielessä asuntoflippaus, eli huonokuntoisen kohteen ostaminen, kunnostaminen ja myyminen edelleen. Lisäksi enemmistö ryhmästä on naisia!
Opettaja Jari Välimäki on luotsannut jo useamman huoneistoremontoija-ryhmän ja kertoo, että ”mikäli motivaatio on kohdillaan, työllistymismahdollisuudet koulutuksesta ovat hyvät!”
Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista
”En ollut ikinä edes porannut!”, toteaa yksin ryhmän opiskelijoista, mutta se ei haittaa, sillä koulutus ei vaadi mitään aiempaa osaamista – tärkeintä on halu oppia! Mikäli aiempaa osaamista kuitenkin on, se huomioidaan koulutuksen sisällössä ja se voi vaikuttaa myös koulutuksen kestoon. Toisaalta eri osaamistason omaavat opiskelijat tukevat myös toisiaan. ”Aina voi kysyä neuvoa ja miettiä yhdessä, miten homma hoidetaan parhaiten”, opiskelijat tuumaavat.
Lyhyt koulutus motivoi
Moni lähti juuri tähän koulutukseen siksi, että koulutus kestää enimmillään vain 8 kuukautta. Huoneistoremontoijan koulutuksessa suoritetaan kaksi osaa rakennusalan perustutkinnosta. ”Ei tarvitse lähteä moneksi vuodeksi koulunpenkkiin, kun on lapset ja asuntolaina”, yksi opiskelijoista kommentoi. Myös koulutuksen sisältö oli monelle mieleinen, koska se keskittyy nimenomaan sisävalmistusvaiheen töihin. Toisaalta osaamista voi aina täydentää. ”Edellisestä ryhmästä muutama erikoistui laatoitukseen. Se on hyvä lisä tähän pakettiin”, kertoo koulutuksen opettaja Jari Välimäki.
Opiskelu työttömyysetuudella kannattaa
Yksi opiskelijoista sai 1,5 vuoden mittaisen lomautuksen ja oli jo siinä vaiheessa päättänyt, että ei aio jäädä kotiin makaamaan. Opiskelun taloudellinen puoli on tullut positiivisena yllätyksenä, koska lomautettuna voi opiskella työttömyysetuudella. Opiskelija kertoo saavansa työvoimakoulutuksen ajalta myös korotettua kulukorvausta ja matkakorvausta, koska asuu toisella paikkakunnalla ja koulumatkaa kertyy yli 80 kilometriä suuntaansa. Koulutukseen sisältyvän työssäoppimisen eli harjoittelun voi kuitenkin suorittaa omalla kotipaikkakunnalla, joten se vähentää matkakuluja.
Tekemällä oppii
Ryhmällä on ollut lähiopetusta Turun AKK:ssa neljänä päivänä viikossa. Yhtenä päivänä on ns. ”projektipäivä”, jolloin opiskellaan itsenäisesti etänä. ”Toki koulutuksessa on myös teoriaa, mutta ne pyritään pitämään lyhyinä tietoiskuina ja maksimissaan puoli päivää kerrallaan”, kertoo Välimäki. Etäpäivinä opiskelu on opiskelijan omalla vastuulla. ”Tietoa saa niin paljon, kuin vaan itse haluaa syventää omaa osaamistaan”, Välimäki lisää. ”Se helpottaa oppimista, kun tiedon joutuu itse etsimään”, kommentoi yksi opiskelija.
Haastattelua tehdessä ryhmä on juuri rakentamassa harjoitustyötilaa pintakäsittelypuolen opiskelijoille. Koulun omissa työsaleissa tehdään yhteistyötä eri ammattiryhmien kesken. Sähköalan opiskelijat ovat asentaneet tilaan kojerasioita ja putkipuoli hanakulmarasioita. Samalla saadaan hyvää harjoitusta työskentelystä tilassa, jossa on huomioitava myös muut. ”Usein raksalla, kun tehdään esimerkiksi linjasaneerausta, ihmiset saattavat asua kohteissa samalla kun remppaa tehdään, joten tätä päästään harjoittelemaan nyt jo opiskeluaikana”, kertoo Välimäki.
Kysy lisää! Opettaja Jari Välimäki, p. 040 593 1398, koulutusassistentti Marjo Teräs, p. 040 722 2851. Lähetä sähköpostia: etunimi.sukunimi@turunakk.fi