Opiskelijatarinat
Pintakäsittelyala on monipuolinen
Pintakäsittelyalan työsalissa ollaan työn touhussa, kuin ihan oikealla rakennustyömaalla. Anna on kiivennyt telineelle hiomaan seinää, Jessica nauhoittaa seinän saumaa ja Veronica levittää tasoitetta. Työsaliohjaaja Sini Entala käy varmistamassa, että työt sujuvat oikeaoppisesti ja, että työasennot ovat ergonomisia. Entala vie juomapullon yhdelle opiskelijalle ja muistuttaa, että nesteytys on tärkeää, kun tehdään fyysistä työtä.
Koulutus soveltuu vasta-alkajille mutta myös ammattitaitoaan kartuttaville
Anna on entinen lastenohjaaja ja hänellä on myös ravintola-alan kokemusta. Nyt hän halusi tehdä jotain ihan muuta.
Anna paljasti jännittäneensä aluksi sitä, miten pärjäisi, koska hänellä ei ollut alasta aiempaa kokemusta. Opetus on ollut kuitenkin niin perusteellista, että jännittäminen oli turhaa ja varmuus on tullut tekemisen kautta.
Nykyisin Anna kertoo usein kiinnittävänsä huomiota eri pintoihin ja miettivänsä miten ne ovat tehty ja miten itse ne tekisi.
Jessica päätyi pintakäsittelyalalle aiempien työkokemusten perusteella. Hän on aina tykännyt tehdä fyysistä työtä käsillä. Koulutus on vastannut odotuksia, mutta Jessica yllättyi siitä, kuinka laaja maalarin työnkuva on. Pohjatöitä on paljon, ennen kuin päästään itse maalaamiseen.
Veronica on entinen automaalari, joten hänellä oli jo maalausosaamista koulutukseen tullessa. Aiemmasta osaamisesta on ollut hyötyä, mutta autot maalataan ruiskulla, joten opittavaa vielä riittää. Veronican mielestä parasta maalarin työssä on sen itsenäisyys. Hän kertoo työn olevan myös palkitsevaa, kun näkee oman kädenjäljen.
Toisessa työsalissa Sofie on kunnostamassa ruokapöytää. Vanha puunvärinen pöytä saa nyt uuden vaalean pinnan ja on kuin uusi. Sofiella on taustallaan merkonomin ja rakennusrestauroijan koulutukset. Hän uudisti ennen vanhojen rakennusten pintoja ja rakenteita. Ollessaan työmaalla, jossa tehtiin lattioiden laatoitusta ja tapetointia, Sofie kertoo hoksanneensa, kuinka paljon osaamista häneltä vielä puuttuu. Siitä syntyi ajatus lähteä opiskelemaan pintakäsittelyalaa. Hän kertoo viihtyneensä koulutuksessa erittäin hyvin ja oppineensa paljon uutta.
Käytännönläheinen koulutus
Koulutuksen alussa käytiin työturvallisuuskoulutuksia ja teoriaa, mutta nopeasti saatiin sivellin käteen ja alettiin tekemään, opiskelijat muistelevat. Koulutuksesta suurin osa on käytännön harjoittelua koulun työsaleissa ja työmailla. Työssäoppiminen alan yrityksessä on myös merkittävä osa koulutusta. Opinnot ovat kestäneet alle vuoden, mutta opiskelijat ovat päässeet tekemään jo esimerkiksi seinämaalauksia, ulkomaalauksia, tapetointia, pohjatöitä, huonekalujen kunnostusta ja ruiskumaalausta.
Opiskelijat kertovat, että opintoihin kuuluu myös etäpäiviä, jolloin opiskellaan itsenäisesti ammattiin liittyvää teoriaa. Tiesitkö, että maalari tarvitsee työssään myös matematiikkaa? Yksi tärkeimmistä työtehtävistä on menekkilaskeman teko, eli materiaalitarpeen laskeminen. Aluksi se tuntui hankalalta, mutta käytännön tekemisen kautta se lähti sujumaan, opiskelijat muistelevat.