Opiskelijatarinat
Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa
Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari 57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi.
”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja apua!”
Sari, oppisopimusopiskelija
Ammatillisen kuntoutuksen kautta uuteen ammattiin
Sairastumisen myötä Sari hakeutui itse ammatilliseen yksilökuntoutukseen Verveen, jossa moniammatillinen työryhmä alkoi miettimään hänelle uutta ammattia. Kuntoutuksen aikana käytiin laajasti läpi Sarin monipuolista työhistoriaa. Usean vuoden työkokemus joulumuorina kauppakeskuksessa sekä nuoruuden lastenhoitotehtävät herättivät ajatuksen lasten parissa työskentelystä.
Verven avulla Sari haki päiväkodeista mahdollisuutta päästä tutustumaan työhön kuntoutustuella. Yksi kaupungin päiväkodin johtajista piti Sarin laajaa työkokemusta hyvänä ja otti hänet varhaiskasvatuksen avustaviin tehtäviin. Sari kertoo, että tutustuminen työhön käytännössä oli äärimmäisen tärkeää. ”On ihan eri asia heittää keikkaa joulumuorina kerran vuodessa, kuin tehdä työtä lasten parissa kokopäiväisesti.”
Avustajan töitä tekemällä hän varmistui alan sopivuudesta itselleen. ”Lapset ottivat minut ihanasti vastaan, koska olen tällainen lapsenmielinen heittäytyjä tyyppi. Totesin, ettei tämä työ ole yhtään hullumpaa ja mikä parasta – tämä on päivätyötä ja jää sinne, kun suljen oven”, Sari tuumaa.
Vakituinen työ vaatii koulutuksen
Sarin esihenkilö suositteli hänelle kouluttautumista, koska kaupungin linjauksen mukaan ilman alan koulutusta ei saa vakinaista työpaikkaa. Niinpä Sari hakeutui avoimeen yliopistoon suorittamaan kasvatustieteiden opintoja ja teki niitä omaan tahtiin määräaikaisen avustajan työn ohessa. Työkokemuksen karttuessa Sari sai määräaikaisia lastenhoitajan töitä.
Kun vakituinen työpaikka kuitenkin puuttui, Sari alkoi tutkia opiskelumahdollisuuksia uudelleen. Hänelle oli täysin selvää, että koulutuksen pitäisi olla mahdollista työn ohessa, joten oppisopimus oli tähän loistava vaihtoehto. Lopulta Sari suoritti perhepäivähoitajan tutkinnon noin vuodessa.
Sari piti erityisesti mahdollisuudesta suorittaa osan opinnoista verkossa. Hänen mielestään koulutuksessa oli sopivassa suhteessa itsenäistä opiskelua ja lähijaksoja koululla. ”Opettajalta sai aina tarvittaessa apua ja myös rakentavaa palautetta tehtävistä”. Opettaja myös kävi työpaikalla paikan päällä useita kertoja koulutuksen aikana.
Opiskelu avaa aina uusia mahdollisuuksia
Sari on erittäin tyytyväinen uuteen ammattitutkintoon, mutta haluaa kehittää osaamistaan edelleen ja suorittaakin parhaillaan lastenhoitajan jatko-opintoja verkossa. Nykyinen työ on Sarille erittäin mieleinen, mutta hän tunnistaa myös iän tuomat haasteet alan fyysisyydessä.
Tulevaisuudessa Sari haluaa opiskella edelleen. ”Muuntokoulutukset antaisivat mahdollisuuden esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajan opintoihin. Avoimessa yliopistossa voisin myös opiskella monenlaista, jos jaksamista ja motivaatiota riittää vielä ennen eläkeikää. Opettajan työ ei olisi fyysisesti niin raskasta ja ehkä se loisi minulle mahdollisuuden jatkaa pidempään työelämässä, kun työurat entisestään pitenevät”, Sari pohtii.
Sari lähettää lopuksi kaikille opiskelua pohtiville terveisensä: ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja apua!”
Työskenteletkö alalla ja haluaisit kouluttautua työn ohessa? Ota yhteyttä opettaja Anne Hyvättiin p.040 121 6846. anne.hyvatti@turunakk.fi