Opiskelijatarinat
Moni valitsee metallialan
Naiset hitsaushaalareissa ei ole harvinainen näky Turun AKK:n käytävillä. Sari työskenteli 14 vuotta laitoshuoltajana terveydenhoidon kohteissa ja halusi tehdä jotain muuta. Tutusta ja turvallisesta työstä lähteminen oli iso askel, mutta Sari kertoo ajatelleensa, että mikäli ei pärjää, aina voi palata. Hitsaus on kuitenkin vienyt Sarin mennessään, eikä hän usko enää palaavansa vanhaan työhönsä. Sari viihtyy miesvaltaisella alalla ja tykkää myös erityisesti siitä, että työ on itsenäistä.
”Tottakai uuteen paikkaan meneminen jännittää ketä tahansa.”
Hoitoalalla 17 vuotta työskennellyt Emilia tuli opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ilman mitään kokemusta alalta. Hän kertoo selailleensa koulutuksia työkkärin sivuilta ja tämä koulutus vaikutti sopivalta. ”Alussa jännitti lähteä uudelle alalle, mutta pikkuhiljaa se siitä lähti”, kertoo Emilia.
Naiset paljastavat, että välillä on ollut hetkiä, kun on tuntunut, että laitanko pillit pussiin ja palaan vanhaan työhön. Näinä hetkinä on iskenyt epävarmuus osaanko tai pärjäänkö tässä työssä? ”Sitä ei ole yhtään itsevarma. Luulee ettei osaa ja sitten kun menee kokeilemaan osaakin ihan hyvin!”, Sari kertoo naurahtaen.
Työssäoppimispaikoissa opiskelijat on otettu hyvin vastaan. ”Tottakai uuteen paikkaan meneminen jännittää ketä tahansa”, tuumaa Sari, mutta kertoo, että opiskelijoiden perehdyttäminen ja ohjaus on hoidettu hyvin ainakin niissä paikoissa, joissa hän on ollut.
Mitä alalle aikovan on hyvä huomioida?
Alalla on monia eri työtehtäviä, joiden luonne vaihtelee. Monesti työtehtävissä on kuitenkin ergonomisesti haastavia asentoja, joten riittävä fyysinen kunto on tärkeää. ”On tärkeää miettiä missä asennossa teet työtä ja joskus saatat joutua jopa konttaamaan”, Sari muistuttaa.
Naiset kertovat, että toisille hitsaaminen on luontevaa ja toisten täytyy harjoitella enemmän. Kaikki on kuitenkin opittavissa. Emilia kertoo, että opintojen aluksi käytiin läpi työturvallisuutta ja teoriaa, mutta aika nopeasti lähdettiin itse käytännön työntekoon. ”Tekemällä oppii kuitenkin parhaiten”, summaa Emilia.