Blogi
Milloin on ”oikea” hetki aloittaa koulutus?
Olen itse varsinkin aikuisiällä kouluttautunut mielelläni. Olen luonteeltani utelias ja pidän tunteesta, että opin lähes joka päivä jotain uutta.
Pitkään tutkintoon valmistavaan koulutukseen harvoin sitoudutaan hetken mielijohteesta. Koulutuksen aloittamista miettivät henkilöt ovat hyvin erilaisissa tilanteissa elämässään. Toisilla voi olla suunnattomia haasteita järjestää normaalikin arki, puhumattakaan koulutuksen aikaisesta toimeentulosta. Rahat voivat olla tiukassa, aikataulut heittävät häränpyllyä. Perheelliset miettivät lastenhoidon järjestämistä ja arjen pyörittämistä. Ne, joille aiemmat kokemukset koulusta ovat huonoja, arkailevat pärjäämistä ja oppimista. Moni voi vieläkin muistaa opettajan latistavat sanat tai kärsiä lapsena koetusta koulukiusaamisesta. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Mutta kun päätös on tehty ja tarvittavat muutokset ja askelmerkit arjesta koulun ohella selviytymiseen luotu, ovat tulokset usein loistavia. Olen ollut mukana lukuisissa päätöstilaisuuksissa, joissa valmistuneiden kasvoilta paistaa onnistumisen ilo ja ylpeys. Suuri steppi on otettu, on parannettu omia mahdollisuuksia työuralla, osoitettu kaikille, että ”mä tein sen!”. Opintojen aikana on kenties koettu vaikeuksia ja on tullut eteen tilanteita, jolloin on kysynyt itseltään onko tässä mitään järkeä. Lopettamistakin on kenties mietitty.
Uudessa toisen asteen koulutusmallissa hienointa on se, että jokaista käsitellään yksilönä. Aiempi osaaminen huomioidaan ja keskitytään niihin tietoihin ja taitoihin, joissa on vielä opittavaa tai parantamisen varaa. Ei opiskella turhaa. Ja tukea saa, jos siltä tuntuu.
Sitten ovat vielä ne opiskelukaverit. Parhaimmissa porukoissa tietoa jaetaan ja sitä jalostetaan yhdessä. Se kehittää yhteishenkeä ja ystävyyksiä, jotka jatkuvat vielä opintojen jälkeenkin. Joistakin tulee ikuisia ystäviä, jotkut katoavat elämästä kokonaan. Vähän kuin elämässä muutenkin.
Opiskelun aloittaminen vaatii rohkeutta ja sitoutumista, josta palkintona on onnistumisen tunne. Mitäpä, jos aloittaisit vaikka tulevana syksynä?