Opiskelijatarinat
Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten
Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.
Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – osaamisen kehittämisen merkitys tutkintoon valmistumisen jälkeenkin. Yrittäjyyspajan yhtenä ajatuksena on myös madaltaa kynnystä suorittaa perustukinnon jälkeen esimerkiksi Yrittäjän ammattitutkinto, jossa oma yritystoiminta saa konkreettisen, huolella harkitun muodon.
Yrittäjyys kiinteistönhoidon alalla
Syksyn 2021 ensimmäisessä pajassa yritystoimintaan tutustuivat Turun AKK:ssa kiinteistöpalveluiden osaamisalaa opiskelevat, tulevat kiinteistönhoitajat. Monipuoliseen palvelutarjontaan on tarvetta alalla ja se tarjoaakin mahdollisuuksia tuleville ammattilaisille. Yhtenä vaihtoehtona on toiminta itsenäisenä palveluntarjoajana.
”Kiinteistöpalvelualalla yrityksen perustaminen on haastavaa, sillä perustamiskustannukset ovat laitehankintoineen pienelle toimijalle suuret ja kuoleentumisaika pitkä. Kuitenkin omassa suunnitelmassamme olimme valmiita aloittamaan siivouspuolelta ja laajentumaan siitä monipuolisemmiksi.”
Näin pohtivat tulevaisuuttaan alaa opiskelevat Jane ja Mika Hollo. He ovat jo monitaitureita, mutta opiskelevat hankkiakseen lisäosaamista kiinteistöpalveluiden alalta.
”Olemme tahoillamme toimineet erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä liki koko työikämme. Yhteensä yli 50 vuoden työkokemukseen voidaan laskea erilaisia toimenkuvia rakennustyömaalta ääniteknikon ja varastonhoitajan kautta baarimestariin. Ennen kaikkea olemme inhimillisiä joka tilanteen rautahermoisia toimijoita, joilla ei mene sormi suuhun uusissakaan tilanteissa”, Jane ja Mika kertovat.
Ammatillisen osaamisen yhdistämissuunnitelmien ohella parivaljakko on myös tuore aviopari. Hötkyily päätöksissä ei kuulu pariskunnan toimintatapoihin – ei yritystoiminnan suunnittelussa eikä parisuhteessakaan.
”Vallitsevan tilanteen vuoksi kumpikin joutui tahoillaan tutkimaan suunnitelmiaan uudestaan ja Turun AKK:n tarjoama kiinteistönhoitajan tutkinto tuli sopivasti vastaan. Amorin viittaa ei silti koululle voi antaa, sillä olemme asuneet yhdessä jo vuosia ennen koulutukseen hakeutumista”, kertoo parivaljakko.
”Olemme valinneet yhteisen tulevaisuuden osittain juurikin samankaltaisten kiinnostuksen ja osaamisen kohteiden vuoksi – onhan meidän helppo keskustella asioista! Yrittäjyyden kannalta olemme maltillisia; toivomme pääsevämme hyviin harjoittelu- ja työpaikkoihin oppiaksemme alasta kaiken tarvittavan. Työ tekijäänsä opettaa”, tuumivat Jane ja Mika tämänhetkistä tilannettaan tarkasti analysoiden.
Suunnitelmat täsmentyvät ja omat unelmat toteutuvat
Keväällä 2022 tulevien kiinteistönhoitajien ryhmän opiskelua ja elämää rytmittävät harjoittelujaksot, joiden aikana Jane ja Mika pääsevät kerryttämään osaamistaan käytännön eri työtilanteissa. Huolella ja harkiten mietityt tulevaisuudensuunnitelmat täsmentyvät siinä samalla ja omat unelmat tulevat vähä vähältä todeksi.
Myös yrittäjyyspajatoiminta jatkuu keväällä 2022 tarjoten muidenkin alojen tuleville ammattilaisille mahdollisuuden työuransa ja tulevaisuutensa eri vaihtoehtojen suunnitteluun – ja kenties etenemiseen kohti niitä omia unelmia.
Olemme mukana Mestaripolkua rakentamassa -hankkeessa.