Opiskelijatarinat

Koulutus vaikuttaa palkkaan

Heidi Jaarinen 10.1.2023

Juha etsi uutta työpaikkaa vuonna 2019 ja ajautui kiinteistönhoitoalalle. Hän on kehittänyt osaamistaan Turun AKK:ssa työn ohessa ja työskentelee nyt esimiestehtävissä vastaten omista asiakkuuksista ja noin 20 alaisesta.

Juha Laine valmistui 2000-luvun alkupuolella tietokoneasentajaksi ja työskentelikin tietoliikenneverkkojen parissa yli 12 vuotta. Sittemmin työ vaihtui av-kaapelointiin Suomessa ja ulkomailla. Reissutyö ei kuitenkaan soveltunut silloiseen elämäntilanteeseen ja edessä oli työpaikan vaihto. Tuttava vinkkasi hakemaan Lassila & Tikanojalle (myöhemmin L&T).

Työ L&T:llä alkoi syksyllä 2019. Juha viihtyi alalla ja oli motivoitunut kehittämään ammattitaitoaan. Hyvin nopeasti työn aloituksen jälkeen tuli työantajan kanssa puhetta kouluttautumisesta työn ohessa. Vuodenvaihteessa 2020 Juha aloitti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon oppisopimuksena. Juha työskenteli huoltomiehenä tehden keikkaa L&T:n eri kohteissa ja opiskeli työn ohessa.

”Tottakai oppisopimuksen suorittaminen vaatii työtä”, Juha kommentoi, mutta kertoo sen menneen kivasti käsi kädessä päivätyön kanssa. ”Työpäivän aikana pystyi keräämään materiaalia tehtäviin, joita sitten illalla dokumentoi koneelle. Tärkeintä oli suunnittella, mitä opiskelee minäkin työpäivänä”. Suurin osa oppisopimuksesta suoritetaan palkkatyötä tekemällä ja työpaikalla opiskelijaa ohjaa työpaikkaohjaaja. Juha korostaa työpaikkaohjaajien merkitystä tutkinnon suorittamisesssa. ”Itsellä ohjaajat olivat molemmat kovan luokan ammattiliaisia yli 20 vuoden kokemuksella alalta”, Juha kiittelee. Lähiopetuspäiviä Turun AKK:ssa on todella vähän. Juhan kohdalla ne olivat pitkälti etänä, koska hänen opiskelu osui korona-aikaan. ”Lähiopetuspäivissä oli paljon tärkeää asiaa, mutta tiiviissä paketissa”, Juha summaa.

Kouluttautuminen kannattaa

Perustutkinnon suorittamiseen meni noin vuosi. Työnkuvaan tuli mm. omia vastuukohteita ja Juha oli mukana myös päivystysringissä. Hän halusi kehittää osaamistaan vielä lisää ja jatkoi opintoja ammattitutkintoon, joka syventää kiinteistönhoidon teknistä osaamista. Kiinteistönhoitoalalla erityisesti automaatioasiat yleistyvät. ”Tietyt tehtävät pysyvät samoina – esimerkiksi traktoria ajetaan samalla lailla vuodesta toiseen, mutta automaatiotekniikka vaatii jatkuvaa kouluttautumista, jotta pysyy kärryillä”, Juha muistuttaa.

Kouluttautuminen kiinteistönhoitoalalla vaikuttaa myös palkkaan. Alan työehtosopimuksessa on määritetty, että tutkinnon suorittaminen on palkankorotuksen peruste. Myös työnantaja hyötyy koulutetusta henkilöstöstä esimerkiksi kohteiden tarjouskilpailuissa.

Ala tarjoaa myös etenemismahdollisuuksia. Esimerkiksi Juha on edennyt esimiestehtäviin palvelumestariksi kolmessa vuodessa. Nyt meneillään on erikoisammattitutkinto, joka tukee nykyistä esimiestyötä.

Juha Laine

Juha kertoo kiinteistönhoitajan työn vaativan tunnollista työotetta sekä kykyä hoitaa monta asiaa samaan aikaan, sillä puheluita ja pyyntöjä voi tulla useasta suunnasta. Työ vaatii myös hyvää organisointikykyä ja paineensietokykyä. Parasta työssä Juhan mielestä on kuitenkin tyytyväiset asiakkaat, sillä kiinteistönhoito on pitkälti asiakaspalvelua.

Teemme tiivistä yhteistyötä Lassila & Tikanojan kanssa ja tälläkin hetkellä moni heidän työntekijöistään kehittää osaamistaan oppisopimuksella. Oletko kiinnostunut oppisopimuksesta? Lue lisää.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 22.12.2022 Ajankohtaista

    Remontointi kiinnostaa monia

    Huoneistoremontoijan koulutus on nopea ja tehokas alku kunnostus- ja remontointitehtäviin rakennusalalle. Vaikka koulutuksen nimi viittaa vahvasti remontointiin, koulutus antaa valmiudet toimia myös sisävalmistusvaiheen työtehtävissä uudisrakentamisen kohteissa. Moni on työllistynyt koulutuksen kautta alalle. Syyskuussa 2022 alkoi jälleen uusi ryhmä, jonka ikähaarukka on 25-50 vuotta ja taustat hyvinkin erilaisia. Useammalla on mielessä asuntoflippaus, eli huonokuntoisen kohteen ostaminen, […]

  • Rakennusalan opiskelijat harjoittelemassa perustustöitä.

    19.6.2024 Ajankohtaista

    Monipuolinen rakennusalan koulutustarjonta

    Kouluttautuminen tai osaamisen kehittäminen rakennusalalla kannattaa juuri nyt, sillä kun ala lähtee taas nousuun, osaavia tekijöitä tarvitaan! Turun AKK:ssa on monipuolinen rakennusalan koulutustarjonta, joka tarjoaa mahdollisuuden kehittää rakennusalan ammattiosaamista ja varmistaa laajempia työmahdollisuuksia jatkossa. Voit kouluttautua alalle täysin uutena tekijänä tai kartuttaa ammattitaitoasi. Meillä onnistuu! Rakennusalan opettaja Tero Iivonen ymmärtää hyvin, että rakennusalalla työskennelleen voi […]

  • 6.4.2020 Ajankohtaista

    Sähköasennusmestariksi verkossa!

    Turun AKK:ssa on nyt mahdollista opiskella sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto pääosin verkko-opintoina, jolloin opiskelijan kotipaikkakunnalla ei ole merkitystä. Tilaisuus on ainutlaatuinen ja koulutus on poikinut hakijoita Hangosta Sodankylään. Koulutukseen hakeutuvalla tulee olla sähköalan vahva ammatillinen osaaminen sekä kokemusta esim. sähkö- ja automaatioalan projekteissa työnjohto- ja suunnittelutehtävissä, nokkamiehenä, työnjohtajana, työryhmän vetäjänä tai esimiehinä toimimisesta. Koulutus toteutetaan ensisijaisesti […]

  • 28.2.2024 Opiskelijatarinat

    Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

    Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu. Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän […]

  • 29.5.2018 Opiskelijatarinat

    Jennin ja Stera Oy:n tiet kohtasivat

    Motivoitunut työntekijä, koulutusta arvostava työnantaja, laadukas ammatillinen kouluttajataho, Turun seudun työvoimahautomot -hanke ja yhdessä työnantajan kanssa koulutusta rahoittanut Varsinais-Suomen ELY- keskus – tällä kokoonpanolla Jenni Vänttisen ja Paimiossa sijaitsevan Stera Technologies Oy:n tiet kohtasivat. Stera Technologies on mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistukseen erikoistunut globaalisti toimiva konserni, jonka laatuun voi luottaa. Paimion tehdasyksikön päätuotteina ovat erilaiset laite- […]

  • Opiskelija, joka käyttää opinnoissaan vr-laseja.

    3.4.2024 Digitaalisuus

    Digipedagogiikka muokkaa työelämän vaatimuksia

    Digipedagoginen osaaminen on keskeinen tekijä ammatillisessa koulutuksessa, kun tavoitteena on valmistaa opiskelijoita työelämän vaatimuksiin. Organisaation on huomioitava eri sidosryhmien tarpeet ja kehitettävä digipedagogista osaamista monipuolisesti, jotta pysytään jatkuvasti kehittyvän digitalisaation matkassa mukana. On hyvä muistaa, että digipedagogiikka ei ole vain opiskelijoiden tai opettajien asia, vaan se vaikuttaa myös suoraan työelämään. Työntekijöiden digipedagoginen osaaminen parantaa organisaatioiden […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun