Opiskelijatarinat

Kevyempi versio autoalalta

Heidi Jaarinen 11.5.2020

Turun AKK:sta ajoneuvoasentajan perustutkinnosta varaosamyyjäksi valmistunut Ruu Asikainen on tyytyväinen, että autoalalta löytyi uusi mahdollisuus, kun terveydelliset rajoitteet estivät autoasentajan työn tekemisen. Päivä valmistumisensa jälkeen tammikuussa, Ruu allekirjoitti työsopimuksen autopurkaamoon, missä nyt työskentelee varaosamyyjänä.

Ruulla oli jo media-assistentin koulutus sekä kesken jääneet autoalan opinnot, kun hän hakeutui TE-toimiston ammatinvalinnan psykologille keskustelemaan uravaihtoehdoista. Autoala kiinnosti edelleen, mutta terveydelliset rajoitteet oli huomioitava jatkoa ajatellen. Turun AKK:n koulutusvalikoimasta löytyi varaosamyyjän koulutus. Selvittelyjen jälkeen todettiin, että alan työtehtävät soveltuvat hänelle terveydelliset seikat huomioiden.

Koulutukseen pääsy ei olisi vaatinut aiempaa osaamista alalta, mutta Ruun työkokemus autokorjaamosta oli plussaa.
”Työkokemusta huomioitiin etenkin siinä, että joitain töitä pääsin suoraan vain tekemään ja näyttämään osaamiseni. Minun ei siis tarvinnut istua opettelemassa samaa asiaa uudestaan”.

Työharjoittelu poiki työpaikan

Ruu ei halunnut peittää terveydellisiä rajoitteitaan, vaikka se asetti tiettyjä haasteita harjoittelupaikan löytymiselle. Turun AKK:n opettajien kontaktit alan toimijoihin ovat kuitenkin laajat ja harjoittelupaikka löytyi lopulta Autopurkaamo Oili Jaloselta. Harjoittelussa Ruu pääsi tekemään töitä varastoon eli hyllyttämistä, inventointia, toiminnan kehittämistä ja niiden toteutusta. Pari ensimmäistä viikkoa mukana oli toinen työntekijä, joka perehdytti ja ohjeisti asioissa.

”Työporukka oli mahtava. Tuntui, kuin olisin työskennellyt siellä aina. Minua kohdeltiin tasavertaisena yhteistön jäsenenä”, iloitsee Ruu.

Tavallinen työpäivä?

Tavallisesti varaosamyyjä tekee juuri sitä mitä nimike kertoo eli myy varaosia. Työhön kuuluu yleensä myös asiakaspalvelutyötä, tosin tämä vaihtelee työpaikoittain.

”Päivä koostuu pitkälti asiakaspalvelusta tiskillä sekä asiakkaiden puheluihin vastaamisesta. Selvittelyä, mistä saisimme asiakkaalle tarvittavan osan. Löytyykö se omasta purkaamosta vai onko se hankittava uutena. Toisinaan käyn itse purkamassa osia purkuautoista. Asiakaspalvelu – kaikessa haastavuudessaan – on kuitenkin omaa sydäntäni lähellä. Parasta on, kun pääsee soittamaan asiakkaalle ja kertomaan, että se hankalasti saatava osa olis mulla nyt täällä…”, summaa Ruu.

Kenelle suosittelisit opiskelua AKK:ssa?

Ruu suosittelee koulutusta kaikille, joita opiskelu kiinnostaa – alaan katsomatta.

”Kokonaisuudessaan opiskelu oli mahtavaa ja ainakin meidän ryhmässä hyvä yhteishenki. Parikymmentä eri ikäistä ja erilaisita taustoista tulevaa ihmistä pelasi hyvin yhteen ja kaikki tsemppasivat toisiaa. Yhdessä opittiin ja tehtiin. Jotain yhteishengestä kertoo sekin, että vaikka ryhmä on valmistunue, edelleen vaihdamme kuulumisia WhatsApp-ryhmässämme.”

”Opiskelussa paljon on kiinni omasta motivaatiosta ja siitä, että on itse valmis tekemään töitä niiden eteen. Etsimään tietoa, lukemaan juttuja koulupäivän jälkeen, tekemään etätehtäviä ja suorittamaan valitun alansa opiskelun loppuun. Asenne – se ratkaisee tässäkin”, Ruu päättää.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 25.3.2020 Blogi

    Olisiko nyt aika opiskella?

    Olemme siirtyneet nopealla aikataululla poikkeustilaan. Tilanne on meille kaikille uusi. Se haastaa meidät, ja vaatii meiltä kaikilta tekoja. Oppimisen ja opettamisen näkökulmista tarkasteltuna tilanne on vaatinut myös paljon uuden oppimista. Ihan jokaiselta. Meillä Turun AKK:ssa opetus ja oppiminen jatkuvat edelleen. Ammatillisia tutkintoja ja tutkinnon osia suoritetaan ja osaamista hankitaan. Toimimme viranomaisten määräysten ja ohjeiden mukaisesti, […]

  • 21.4.2020 Opiskelijatarinat

    Harava vaihtui moppiin

    Jonna-Pauliina Mäkinen valmistui puutarhuriksi vuonna 2012, mutta ala ei vastannut odotuksia, joten hän mietti muutaman vuoden ajan tulevaisuudensuunnitelmiaan töiden ohessa.  Vuonna 2018 Jonna-Pauliina oli Turun AKK:n uravalmennusryhmässä, jossa pohdittiin koulutusvalintoja.  ”Pääsin juttelemaan opinto-ohjaajan kanssa ja kerroin kiinnostuksestani puhtauspalvelualaa kohtaan”.  Seuraava askel olikin haastattelu, joka johti valintaan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan laitoshuoltajan ammattitutkinto -koulutukseen. Opiskelu Turun AKK:ssa […]

  • 5.4.2018 Blogi

    Suomen kielen opiskelua vertaismentoroinnilla

    Turun AKK:ssa on kokeiltu 2017 joulukuusta lähtien digitaalista oppimisanalytiikkaa hyödyntävää kielenopetusohjelmistoa sekä vertaismentorointia suomen kielen opiskelun tukena. Kokeiluun valittiin aloittavista kotoryhmistä 10 opiskelijaa sekä rekrytoitiin 3 maahanmuuttajataustaista, akateemisesti koulutettua vertaismentoria. Mentoroinnin ja digitaalisen opiskelun lisäksi testiryhmä on kokoontunut opiskelemaan suomen kieltä perjantaisin lähiopetusryhmässä, jossa opettajana on toiminut kantasuomalainen suomen kielen opettajan lisäksi maahanmuuttajataustainen, kotimaassaan englannin […]

  • 6.10.2021 Opiskelijatarinat

    Harri myi itsensä oppisopimukseen

    Kun työ tehtaassa oli vain työ, eikä se tuntunut merkitykselliseltä, oli aika miettiä uusia vaihtoehtoja. Tausta puolustusvoimissa, rauhanturvaajana ja vanginvartijana sai luonnollisesti miettimään vaihtoehtoja turvallisuusalalla. Mutta miten päästä alalle, kun oli määräaikaisessa työsuhteessa? Harri lähti selvittämään, olisiko olemassa vaihtoehto, missä alalle voisi kouluttautua niin, että toimeentulo olisi turvattu. Hän päätyi hakemaan turvallisuusalan työvoimakoulutukseen ja tuli […]

  • 3.9.2021 Podcast

    Jakso 6: Liikuntarajoite ei ole este opinnoille

    Tervetuloa mukaan inspiroivaan podcast-jaksoon, jossa Turun AKK:n teknisen suunnittelun assistenttiopiskelija Mikko Immonen kertoo avoimesti, millaista opiskelu on, kun liikkuu pyörätuolilla. Mikko on tottunut menemään minne haluaa, mutta pyörätuoli asetti luonnollisesti tiettyjä vaatimuksia ammatinvalinnalle. Motivoituneena ja määrätietoisena opiskelijana Mikko on kääntänyt rajoitteen mahdollisuudeksi ja suunnittelee jo uraa, jossa voi yhdistää nykyiset opinnot ja omat kokemukset. Miten […]

  • Kuva seinästä, jossa kehystettyinä sertifikaatteja.

    10.2.2020 Blogi

    Sinä olet osa laatua

    Aiemmin laatu oli tuotannon mittari – sillä mitattiin usein vain tuotteen virheettömyyttä. Nykyisin laadun lopullinen mittaaja on asiakas. Käytännössä asiakaskokemus määrittää yhä enemmän sen, miten laadukas organisaatio on. Jokainen meistä palvelee asiakasta omalla tavallaan, taustalla olevan määrittelyn (laatujärjestelmä, lait ja asetukset) tukemana. Käytännössä meidän kaikkien työpäivät ovat asiakkaan palvelemista. Asiakaskokemus Osa asiakkaista nähdään kasvotusten, osaa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun