Blogi
Huoneistoremontoijat vietiin käsistä töihin
Muutama kuukausi sitten olin haastattelemassa uutta huoneistoremontoijaryhmää, joka oli juuri saapunut ensimmäiselle harjoitustyömaalle. Silloin edessäni oli joukko eri-ikäisiä alanvaihtajia, mm. entinen ravintolakokki, ravintolatyöntekijä, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi. Nyt he ovat joukko valmiita huoneistoremontoijia, joista kaikki ovat jo työllistyneet – osa jopa koulutuksen aikana. Muutama lähti alan yrittäjiksi ja osa laajentaa vielä osaamistaan oppisopimuksessa. Jokaisella on siis tiedossa töitä.
Alanvaihto on aina suuri henkilökohtainen muutos ja vaatii rohkeutta, kuten eräs heistä totesi. Tästä ryhmästä kukaan ei kuitenkaan ole katunut päätöstään lähteä koulutukseen eikä vanhaa työtä ole ikävä. Entinen ravintolakokki kertoo, että hän voi hyvillä mielin käydä extraamassa vanhassa työpaikassa, koska tietää, että se on enää vain lisätyö.
Hyvät eväät työelämään
Huoneistoremontoijan koulutus vastasi odotuksia ja opiskelijat kertovat, että nyt on hyvät valmiudet lähteä ”oikeisiin” töihin. Vastaanotto työelämässä on ollut positiivista ja kannustavaa.
”Sitä on itse turhan kriittinen omaan työhönsä ja vaikea hyväksyä, että ei ole vielä täysi ammattilainen”, tuumaa yksi opiskelijoista ja jatkaa, että ”työnantaja on puolestaan patistanut olemaan kärsivällinen, sillä vain tekemällä oppii.”
Entinen lentoemäntä kertoo saaneensa koulutuksesta paljon osaamista ja itsevarmuutta. ”En olisi ikinä uskonut, että voisin ajatella itse kunnostavani huoneiston”, hän toteaa ja kertoo nyt suunnittelevansa huoneiston hankkimista ja kunnostamista airbnb-bisnekseen.
Hyvä alku alalle
Huoneistoremontoijan koulutus antaa hyvät perusvalmiudet alalle ja osaamista voi edelleen kehittää omien intressien mukaan. Nälka kasvaa syödessä ja näin kävi mm. entiselle veturinkuljettajalle, joka jatkaa nyt koko rakennusalan perustutkinnon suorittamista oppisopimuksella eli palkkatyön ohessa.
Alanvaihto yhdisti
Opintojen jälkeen ryhmässä on nyt paljon osaamista ja myös yhteiset projektit ovat jatkossa mahdollisia. ”Olimme erilaisia, mutta löysimme yhteisen sävelen ja tulimme hyvin toimeen”, toteaa yksi opiskelijoista hellyyttävästi ja sanoo, että harvemmin jää kaipaamaan ketään, mutta nyt on niin käynyt ja yhteydenpito varmasti jatkuu. Ikäerosta ja erilaisista taustoista huolimatta alanvaihto oli yhdistävä tekijä ja porukan hyvä henki oli nähtävissä jo ensimmäisessä ryhmähaastattelussa.
Opiskelijoista luopuminen ei ole helppoa myöskään opettajalle, koska kun on hyvä ryhmä, sitä kehittyy aina väkisinkin jonkinlainen tunneside. Vastuuopettaja Jari Välimäki kehuu, että ryhmän kanssa on ollut mukava työskennellä. Hyvä draivi on ollut alusta asti ja jokainen on kehittynyt todella paljon, Jari summaa ja muistuttaa samalla, että ”aina riittää oppimista, myös meikäläisellä”. Eikä yhteydenpidon tarvitse päättyä, vaikka koulutus päättyy. ”Aina saa soittaa, jos tulee jotain kysyttävää”, Jari lisää.
Oletko sinä pohtinut alanvaihtoa, mutta jokin asia vielä mietityttää? Ota rohkeasti yhteyttä opinto-ohjaajiimme, niin voitte keskustella asiasta lisää. Turun AKK:ssa tukenasi on iso joukko ammattilaisia; opettajia, ammatillisia ohjaajia, opinto-ohjaajia ja erityisopettajia, jotka varmistavat, että saat kaiken tarvitsemasi tuen ja että opinnot sujuvat tavoitteiden mukaisesti. Tuemme myös työllistymistäsi koko opintojen ajan. Katso lisätietoa ja jätä yhteydenottopyyntö osoitteesta www.turunakk.fi/opo