Opiskelijatarinat

Alanvaihto pitkän työuran jälkeen

Heidi Jaarinen 9.2.2024

Koulunkäynnin ohjaaja auttamassa opiskelijaa tehtävien kanssa.

Entinen farmaseutti ja työnohjaaja Sari, 54, opiskelee nyt koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella. Työnohjaajan kokemuksesta hän kertoo, että suomalaiset ovat usein sellaisia, ettei uskalleta lähteä vaihtamaan työpaikkaa, vaikka työssä olisi huonot olot.

”Usein mennään vaan autopilotilla eteenpäin ja sitten ollaan burn outissa, vaikka voisi saada jotain uutta ja ihanaa tilalle.”

Yli 30 vuotta farmaseutin töitä tehnyt Sari alkoi myös itse kaipaamaan vaihtelua työuralleen. Hän pohti pitkään, mihin suuntaan lähtisi seuraavaksi. Ilta- ja viikonlopputyöt eivät enää houkutelleet. Tärkeää oli myös, että koulutus ei olisi kovin pitkä. Sitten Sari törmäsi Turun AKK:n kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoon ja alkoi pohtia, voisiko hän kokemuksellaan auttaa ja tsempata nuoria.

Sari haki alun perin omaehtoiseen päiväkoulutukseen, mutta haastattelussa opettaja Pauliina Karhumäki-Ranta ehdotti Sarille hakeutumista suoraan oppisopimukseen, koska hänellä oli taustallaan jo niin hyvää osaamista. Niinpä Sari lähti rohkeasti kysymään mahdollisuutta oppisopimukseen Turun oppilaitoksista. ”Kerroin, että olen motivoitunut ja miksi haluan kokeilla juuri tätä ammattia”, Sari muistelee. Erään yläasteen rehtori innostui asiasta ja Sarille solmittiin oppisopimus elokuusta toukokuuhun. Työt alkoivat saman tien. Työyhteisö otti Sarin vastaan todella hyvin. ”Kannustetaan ja kehtaa kysyä vähän tyhmiäkin”, Sari iloitsee.

”Pääasia on että yrittää, uskoo itseensä ja ymmärtää, että mikään opiskelu ei ole koskaan turhaa. Aina pystyy tavalla tai toisella hyödyntämään oppimaansa.”

Opiskelu oppisopimuksessa tapahtuu pääosin työpaikalla suoritettavan tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavissa tehtävissä. Tämän lisäksi Sari käy Turun AKK:ssa opiskelemassa aina maanantaisin. Aiemmin yliopistossa opiskellut Sari epäröi hakeutumista Turun AKK:hon, mutta kertoo olevansa todella positiivisesti yllättynyt koulutuksesta. Erityisesti hän kehuu opettaja Pauliinaa, jonka kertoo näkevän valtavasti vaivaa opetusmateriaaleihin ja luovan hyviä keskusteluja opiskelijoiden kanssa. ”Arvostan myös sitä, että Pauliina kuuntelee opiskelijoiden toiveita ja pyytää esimerkiksi ulkopuolisia luennoitsijoita tunneille toiveidemme mukaan”, Sari kiittelee.

Ohjaajille on tarvetta

Sarin työpäivät kuluvat opettajan apuna. Hän kertoo, että työssä yllätti erityisesti se, kuinka koulukulttuuri on muuttunut omista kouluajoista. Nykynuoret käyttäytyvät eri lailla ja vaativat paljon. ”Nuoret elävät suurten paineiden alla ja kaikilla ei ole kunnon tukiverkkoja saatavilla. Nuori ei ehkä saa kotona tukea ja myös kulttuuriset taustat voivat vaikuttaa”, Sari kertoo ja toivoo, että nuoret ymmärtäisivät miten hieno ja ilmainen koulusysteemi meillä on. ”Koulutuksen kautta nuoret avaavat tulevaisuuden oviaan ja opiskelu kannattaa kaikenikäisenä!”.

Sari muistuttaa, että jokaisella meillä on ollut teini-ikä, joka on fyysisesti, henkisesti ja tunnetaitojen opettelun kannalta hyvin raskasta aikaa. Ohjaajana on mentävä nuoren asemaan, oltava läsnä eikä tuomitseva. Sarilla on suuri ja vilpitön halu auttaa nykyajan nuoria. Hän on myös päässyt hyödyntämään työnohjaajapuoltaan ja kannustanut oppilaita ryhmä- ja yksilökeskusteluissa. Sari haluaa työssään auttaa nuoria monipuolisesti, kannustaa heitä eteenpäin ja saada nuoren potentiaalin hyötykäyttöön.

Opiskelu vie aina eteenpäin

Näin jälkeenpäin Sari kertoo tehneensä oikean ratkaisun, kun lähti kokeilemaan uutta alaa. Hän muistuttaa, että mitään ei voi saada, jos ei yritä, eikä ihminen kehity, jollei mene joskus epämukavuusalueelleen. Jos tekee väärän valinnan, voi aina vaihtaa. Pääasia on että yrittää, uskoo itseensä ja ymmärtää, että mikään opiskelu ei ole koskaan turhaa. Aina pystyy tavalla tai toisella hyödyntämään oppimaansa. ”Uuden oppiminen on kivaa, kun vaan löytää oman juttunsa!”, Sari kannustaa.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 7.2.2023 Ajankohtaista

    Ohjaajaksi eri ikäisille

    Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

  • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

    16.2.2024 Ajankohtaista

    Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

    ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

  • Henkilöiden alavartaloja

    10.8.2023 Ajankohtaista

    Vinkkejä alanvaihtoon

    Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

  • 19.10.2022 Opiskelijatarinat

    Alanvaihto tuo vireyttä elämään

    Innostuneisuus opiskeluun ei jäänyt epäselväksi, kun tapasin Maijan, 52 ja Leenan, 61, jotka ovat aloittaneet lähihoitajaopinnot Turun AKK:ssa tammikuussa 2022. Nauru raikaa ja jutusta ei meinaa tulla loppua, kun naiset kertovat opiskelukokemuksistaan. Molemmat heistä ottivat rohkean askeleen vanhemmalla iällä ja vaihtoivat alaa. Kannattiko? ”Ehdottomasti”, naiset huudahtavat yhteen ääneen! Uuden ammatin opiskelu on tuonut heille täysin […]

  • 27.2.2019 Opiskelijatarinat

    Kannattava alanvaihto

    Niko Suominen teki pitkän, tarkalleen 14 vuotta kestävän uran IT-alalla vaikka takataskussa on myös puusepän koulutus. IT-alalla työnkuvaan kuului tietokoneiden korjaukset, mutta ajan mittaan ne vähenivät ja laitteita vaihdettiin yhä enemmän uusiin. Tämä kehityssuunta pisti Nikon miettimään alanvaihtoa, sillä hän piti nimenomaan oman kätensä jäljen näkemisestä. Eli tyytyväisyys oli suuri, kun koneen sai toimimaan. Niko […]

  • 9.4.2021 Podcast

    JAKSO 2: ALANVAIHTO

    Alanvaihto voi liittyä moneen asiaan elämässä ja alanvaihtajia onkin paljon. Vanhaa ammattia kohtaan saattaa iskeä väsymys tai se ei enää sovellu tekijälleen. Terveysongelmatkin voivat ohjata alanvaihtoon sekä tietysti se, ettei ala enää työllistäkään. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan Turun AKK:n entiseen opiskelijaan Camilla Gustafssoniin, jolla on laaja koulutustausta ja monipuolista osaamista, mutta elämäntilanne vei kuitenkin suorittamaan […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun