Blogi
Alanvaihto kiinteistönhoitajaksi kiehtoo useita
Mikä yhdistää entistä metsuria, baarimikkoa, rakennustyöntekijöitä, varastonhoitajaa, puutarha-alan työntekijää, it-henkilöä ja kotiäitiä? Vastaus: halu kehittyä kiinteistöpalvelualan ammattilaisiksi. Haastattelin parhaillaan käynnissä olevaa opiskelijaryhmää, jossa ensimmäistä ammattiaan opiskelevaa kotiäitiä lukuunottamatta jokainen on alanvaihtaja. Ryhmässä on selkeästi todella hyvä henki: huumori kukkii ja nauru raikaa.
Miksi juuri kiinteistöpalveluala?
Useammalla opiskelijalla oli aiempaa kokemusta kiinteistönhoidon tai vastaavista tehtävistä, joten valinta oli selkeä. Työ on itsenäistä, monipuolista ja liikkuvaa. Vaihtelevuus on työn suola, on ulko- ja sisähommaa. Kiinteistönhoitajan työ on ennen kaikkea käsillä tekemistä, mutta asiakaspalvelu on myös iso osa ammattia. ”On kiva auttaa ihmisiä. Teet mummon ikionnelliseksi, kun avaat viemärin”, kommentoi yksi opiskelijoista.
Suomen vuodenajat ja sääolosuhteet tuovat työhön omat haasteensa. Lämpötilojen sahaaminen, liukkaus ja runsas lumentulo tekevät työstä ajoittain fyysisesti rankkaa. Kiinteistönhoitajan työ vaatii myös järjestelmällisyyttä, on tärkeää suunnitella missä järjestyksessä työt tekee. ”Säheltämällä vain vaikeutat omaa työtäsi”, kommentoi erä opiskelijoista.
Hyvät kokemukset saivat palaamaan Turun AKK:hon
Turun AKK oli opiskelijoiden ensisijainen valinta ja he ovatkin olleet tyytyväisiä koulutukseen. Yhdellä oli kokemusta oppilaitoksestamme rakennusalan koulutuksista ja hyvät kokemukset saivat hakeutumaan uuden alan opintoihin juuri Turun AKK:hon. Toinen opiskelija kertoo, että hänellä on haasteita oppimisen kanssa, mutta siihen hän kokee saaneensa riittävästi tukea. Positiivisena on koettu myös se, että kaikki ovat aikuisia ja annetaan vastuuta. ”Ei ole sellaista nuorten ammattikoulumeininkiä”, opiskelija kommentoi.
Opettaja Jukka Välikangas kertoo, että ryhmä oli juuri ensimmäisessä työharjoittelussa ja työnantajien palaute on ollut positiivista. Välikangas tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa ja on hyvin tietoinen alueen työvoimatarpeista. Näin ollen harjoittelupaikat poikivat usein työsuhteen tai oppisopimuksen, jos kaikki menee hyvin.