Blogi
Alanvaihto hoiva-avustajaksi
Turun AKK:sta on valmistumassa jälleen joukko uusia, iloisia hoiva-avustajia sosiaali- ja terveysalalle. Kävin haastattelemassa valmistuvaa ryhmää ja sieltä paljastuikin mielenkiintoisia urapolkuja. Ryhmä valmistuu virallisesti vasta elokuussa 2022, mutta koska työelämä on imaissut ryhmästä jo suurimman osan, pyritään koulutus saamaan pakettiin mahdollisimman nopeasti.
Lähes koko ryhmä koostuu alanvaihtajista, mm. puutarhuri, kirvesmies, kampaaja, myyjä, aulaemäntä, ompelija ja yrittäjä. Useammalla oli kuitenkin aiempaa kokemusta alasta esimerkiksi työkokeilun, velvoitetyön tai sijaisuuden kautta. Moni kertoo työkokemuksen vanhusten parissa vieneen mennessään ja saaneen hakeutumaan koulutukseen. Yksi kriteeri koulutukseen lähtiessä oli myös sen kesto, sillä hoiva-avustajakoulutus kestää vain vuoden päivät. Voimakas motivaattori koulutukseen hakeutumiseen sekin.
40 vuotta myntialalla toiminut Sirpa jäi työttömäksi ja halusi vaihtaa alaa. Hän halusi ehdottomasti pois ”tulos tai ulos” -tyyppisestä myyntityöstä, joka oli henkisesti rasittavaa. Sosiaalinen Sirpa halusi alalle, jossa saa työskennellä ihmisten parissa. Haastattelupäivänä on Sirpan ensimmäinen työpäivä vakituisessa työssä, jonka hän sai koulutukseen sisältyneen harjoittelun kautta!
Pirjo hakeutui koulutukseen koska häneltä ”puuttui paperi”. Pirjo on aiemmin työskennellyt hoitoalalla määräaikaisissa sijaisuuksissa, mutta ei ole saanut vakituista työtä ilman koulutusta. Aiempi kokemus alalta huomioitiin opinnoissa.
Yksi hoiva-alan opiskelijoista jatkaa opintojaan Turun AKK:ssa vielä lähihoitajaksi, koska haluaa, että työnkuva monipuolistuu ja saa vielä lisää vastuuta. Hoiva-avustajakoulutuksessa suoritetaan kaksi osaa lähihoitajakoulutuksesta, joten opintojen jatkaminen käy kätevästi.
8 vuotta sitten Suomeen tullut Marina oli kotimaassaan insinööri. Nyt hän halusi kouluttautua ammattiin, jolla Suomessa työllistyy nopeasti. Hän kertoo, että ilman alan koulutusta on ollut vaikea löytää töitä.
Ryhmä on silminnähden tyytyväinen koulutukseensa. Opettaja Karoliina Tuomisalo kertoo ryhmän olleen mukava ja puhelias. Opiskelijat kehuvat opettajaansa yhteen ääneen ja yksi opiskelijoista toteaa, että ryhmään on osattu valita samalla aaltopituudella olevia ihmisiä. Ryhmähenki on siis ollut todella hyvä.
Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa tai asiakkaiden kotona. Hoiva-avustajan työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Turun AKK:n hoiva-avustajakoulutuksen tavoitteena on työllistyä koulutusta vastaaviin tehtäviin sosiaali- ja terveysalalle. Hae mukaan!