Lähihoitaja tai hoiva-avustaja

Hae koulutukseen

Lähihoitajaopiskelija

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä lähellä ihmistä? Opiskele lähihoitajaksi tai hoiva-avustajaksi!

Tästä työvoimakoulutuksesta valmistut joko lähihoitajaksi tai saat kelpoisuuden toimia hoiva-avustajana. Opinnot aloitetaan yhtenä ryhmänä ja valinta suuntautumisesta tehdään opintojen aikana.

Sotealan osaajille on kysyntää terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla ja paljon hyviä työmahdollisuuksia. Koulutuksen aikana saat hyvin ”jalkaa oven väliin” työssäoppimisten kautta ja sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Koulutuksen kohderyhmä

Koulutus sopii alasta kiinnostuneille, jotka haluavat kehittyä sotealan ammattilaisiksi ja ovat motivoituneita työllistymään. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se soveltuu hyvin vasta-alkajille ja alanvaihtajille.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Lue lisää työvoimakoulutuksesta

Koulutukseen soveltuminen

On hyvä huomioida, että hoitoalan työ voi olla henkisesti ja fyysisesti vaativaa. Kohtaat työssäsi erilaisia tilanteita, jotka vaativat empatiaa ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Työ edellyttää myös kykyä sietää kiirettä ja työskennellä paineen alla.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on Sora-lainsäädännön alainen, joten alalle soveltumiseen liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia. (OPH 5-2018 Sora-lainsäädäntö). Lue lisää (siirryt Opetushallituksen sivuille)

Tiedoksi: Haastattelun yhteydessä osallistut oppimisvalmiuksia mittaavaan testiin, joka sisältää matematiikan tehtäviä sekä luetun ymmärtämistä.

Koulutuksen sisältö

Voit valita suuntaudutko lähihoitajaksi vai hoiva-avustajaksi. Koulutuksen alussa jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, jossa huomioidaan mahdollinen aiempi osaaminen. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen kesto, sisältö ja osaamisen näytöt.

Jos suuntaudut lähihoitajaksi, suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan

Lähihoitajana vastaat ikääntyvien asiakkaiden hoidosta kokonaisvaltaisesti. Työssäsi teet hoitosuunnitelmia, päivittäistä perushoitoa, lääkehoitoa lähihoitajan vastuualueella, terveydentilan seurantaa ja hoitotoimenpiteitä. Osaamisalan mukaisesti osallistut myös ikääntyvien kuntoutukseen, joka voi sisältää liikunnallisia aktiviteetteja ja osallisuuden tukemista. Vuorovaikutusta asiakkaiden, heidän läheistensä ja yhteistyötahojen kanssa on paljon. Kohtaat työssäsi haastaviakin tilanteita, joissa olet tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Teet merkityksellistä työtä, joka edistää potilaan hyvinvointia ja toimintakykyä!

Lähihoitajakoulutuksessa suoritetaan Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto kokonaisuudessaan, jonka laajuus on 180 osaamispistettä

Pakolliset tutkinnon osat, 115 osp
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 25 osp
Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella, 10 osp
Ikääntyneen osallisuuden edistäminen, 30 osp
Kotihoidossa toimiminen, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp
Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen, 15 osp
Ammattialan työyhteisössä toimiminen, 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lue lisää tutkinnon perusteista (siirryt eperusteet-sivustolle)

Jos suuntaudaut hoiva-avustajaksi, suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta osan

Saat hyvät perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamiseen heidän arjessaan. Osaat tukea monipuolisesti ikääntyvän osallisuutta ja seurata fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Saat tehdä ihmisten parissa monipuolista työtä.

Hoiva-avustajan koulutuksessa suoritetaan Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta seuraavat osat:
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 25 osp
Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen, 15 osp

Koulutuksen toteutus

Opiskelu sisältää lähiopetusta, ohjattua verkko-opiskelua, itsenäisiä oppimistehtäviä ja työelämälähtöisiä projekteja. Koulutukseen sisältyy myös paljon työssäoppimista ja osaamisen näytöt suoritetaan työpaikoilla aidoissa työtehtävissä.

Lisäksi voit tarpeen mukaan osallistua Opva-opintoihin eli oppimisvalmiuksia tukeviin opintoihin. Opva-opintojen sisältö ja kesto suunnitellaan sinulle myös henkilökohtaisesti, mutta kesto on työvoimakoulutuksessa enintään neljä (4) kuukautta.

Koulutuksen kesto

Koulutuksen kesto on yksilöllinen ja siihen vaikuttaa kumman osaamisalan valitset. Hoiva-avustajan koulutus kestää noin (1) vuoden, lähihoitajakoulutus kestää noin kaksi vuotta.

Molemmissa vaihtoehdoissa on mahdollisuus siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa ja suorittaa opinnot loppuun palkkatyön ohessa.


Lue opiskelijatarinoita blogistamme:

Alanvaihto yli 50-vuotiaana
Alanvaihto hoiva-avustajaksi
Alanvaihto tuo vireyttä elämään

Katso myös:

Lähihoitaja, Sosiaali- ja terveyalan perustutkinto
Hoiva-avustaja, Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osia

Hae koulutukseen

Opiskelijatarinoita

  • Kolme sähköalan opiskelijaa harjoitustilassa.

    8.1.2025 Opiskelijatarinat

    Alanvaihtajien uusi ura sähköalalla

    Kävimme haastattelemassa sähköalan opiskelijoita. Lue kolmen alanvaihtajan tarina, kuinka he päätyivät sähköalalle ja millaista opiskelu on ollut käytännössä? Sähköalan työtehtävissä on valinnanvaraa.

  • Kaksi puhtausalan valmistunutta opiskelijaa ja kaksi ohjaajaa Liedon kunnantalolla.

    9.12.2024 Blogi

    Liedossa koulutetaan osaajia oppisopimuksella

    Liedon kaupunki on hyvä esimerkki työnantajasta, jonka palvelukseen on mahdollista päästä myös ilman koulutusta, kun asenne on kohdillaan. Kävin haastattelemassa puhtausalan oppisopimusopiskelijoita ja heidän esihenkilöitään Raija Laihista ja Tuula Heinosta Liedon kaupungintalolla. Yhteistyö Turun AKK:n kanssa on jatkunut jo yli 20 vuotta.

  • Alaa vaihtanut kylmäasentaja-opiskelija asentamassa.

    29.11.2024 Blogi

    Rohkea alanvaihto toimintaterapeutista kylmäasentajaksi

    Toimintaterapeuttina 10 vuotta toimineella Annikalla oli edessään alanvaihto. Kriteereinä uudelle alalle olivat lyhyt koulutus ja mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen. Hän päätyi opiskelemaan kylmäasentajaksi. Hyppy tuntemattomaan oli jännittävä, mutta Annika päätti sen ottaa.

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun