Sähköalan kehittyessä, ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla!
Hanki laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin sähköalan perustutkinnolla. Opit lukemaan sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tekemään asennuksia asennusympäristön vaatimusten ja turvallisuusmääräysten mukaisesti.
Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä esimerkiksi kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottoihin, uudis- ja korjausrakennustyömaille, teollisuuslaitoksiin tai asennus ja huoltoliikkeisiin. Sähköjärjestelmien kehittyessä, myös asentajan työnkuva laajenee jatkuvasti.
Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Lisäopintojen ja työkokemuksen hankkimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä myös itsenäiseksi yrittäjäksi.
Koulutuksen kohderyhmä ja soveltuminen alalle
Koulutus sopii huolellisille, vastuuntuntoisille ja motivoituneille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta ja haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteisiin sekä työskentelyyn sähkötekniikan parissa. Koulutus ei vaadi aiempaa sähköalan osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.
Alalla vaaditaan riittävää fyysistä kuntoa, sillä useat sähköalan työtehtävät sisältävät ergonomisesti haastavia paikkoja. Alalla työskennellään usein asiakkaiden tiloissa, joten asiakaspalvelutaidot ja oman työn organisointi ovat myös tärkeässä osassa ammattia.
Kielitaitotason vaatimuksena on suomen kielessä sujuva peruskielitaito B 1.2., joka tarkoittaa, että opiskelija kykenee kielelliseen vuorovaikutukseen sekä ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä.
Koulutuksen sisältö
Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Kaikille yhteinen pakollinen tutkinnon osa (75 osp)
- Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen, 30 osp
Sähköasentaja, pakollinen tukinnon osa
- Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, (45 osp)
Lähiopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat (75 osp):
Sähköasentaja
- Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
- Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp
- Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp
- Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset, 25 osp
Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin (siirryt eperusteet sivustolle)
Koulutuksen toteutus
Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla, noin 3 päivänä viikossa. Tämän lisäksi on teoriaopetusta, joka järjestetään pääosin etäopetuksena. Työssäoppiminen (noin 12 viikkoa) alan yrityksessä on myös merkittävä osa koulutusta.
Oppisisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin omalla työpaikallasi tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Osaaminen osoitetaan omalle työpaikalle tehtävällä näyttötyöllä, jota arvioi työpaikkaohjaaja yhteistyössä kouluttajan kanssa.
Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään lähi- tai verkko-opetuksella Turun AKK:ssa. Tämän lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutuksen kesto
Kesto on yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää noin 1,5-2 vuotta.
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: 26.02.2025
Haku päättyy: 5.2.2025
Koulutuksen kesto: Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta.
Hinta: Koulutus on maksuton. Kuluja tulee oppimateriaaleista ja tarvikkeista enintään 400€ sekä työelämän lupakorteista 10-20 e/kortti (esim. ensiapukortti, työturvallisuuskortti, tulityökortti, trukkikortti).
Kohderyhmä: Koulutus soveltuu huolellisille, vastuuntuntoisille ja motivoituneille henkilöille jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta, haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteiden osaamiseen sekä tulevaisuudessa työskennellä niiden parissa.
Lisätietoja
Monimuotototeutus
Monimuotokoulutus
Koulutus sisältää lähiopetusta Turun AKK:ssa sekä ohjattua etä- ja verkko-opiskelua.
Omaehtoinen koulutus
Mikäli opiskelet päätoimisesti, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat tiedustella Työlllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! Työllisyysalueelle on oltava yhteydessä ennen kuin aloitat opiskelun.
Koulutus alkaa: Joustava aloitus
Jatkuva hakuHinta: Koulutus on opiskelijalle maksuton. Erikseen maksettavia ovat työelämän lupakortit (esim. ensiapukortti, työturvallisuuskortti, tulityökortti, trukkikortti). Kortit maksavat 10-20 €/kortti.
Kohderyhmä: Koulutus soveltuu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta ja joilla on alan työpaikka, missä voi työskennellä tutkintoa vastaavissa tehtävissä vähintään 25 h/vko.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.