Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Sähköalan opetustilanne

Sähköalan kehittyessä, ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla!

Hanki laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin sähköalan perustutkinnolla. Opit lukemaan sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tekemään asennuksia asennusympäristön vaatimusten ja turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä esimerkiksi kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottoihin, uudis- ja korjausrakennustyömaille, teollisuuslaitoksiin tai asennus ja huoltoliikkeisiin. Sähköjärjestelmien kehittyessä, myös asentajan työnkuva laajenee jatkuvasti.

Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Lisäopintojen ja työkokemuksen hankkimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä myös itsenäiseksi yrittäjäksi.

Koulutuksen kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus sopii huolellisille, vastuuntuntoisille ja motivoituneille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta ja haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteisiin sekä työskentelyyn sähkötekniikan parissa. Koulutus ei vaadi aiempaa sähköalan osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Alalla vaaditaan riittävää fyysistä kuntoa, sillä useat sähköalan työtehtävät sisältävät ergonomisesti haastavia paikkoja. Alalla työskennellään usein asiakkaiden tiloissa, joten asiakaspalvelutaidot ja oman työn organisointi ovat myös tärkeässä osassa ammattia.

Kielitaitotason vaatimuksena on suomen kielessä sujuva peruskielitaito B 1.2., joka tarkoittaa, että opiskelija kykenee kielelliseen vuorovaikutukseen sekä ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä.

Koulutuksen sisältö

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Kaikille yhteinen pakollinen tutkinnon osa (75 osp)

  • Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen, 30 osp

Sähköasentaja, pakollinen tukinnon osa

  • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, (45 osp)

Lähiopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat (75 osp):

Sähköasentaja

  • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
  • Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp
  • Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp
  • Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset, 25 osp

Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin (siirryt eperusteet sivustolle)

Koulutuksen toteutus

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla, noin 3 päivänä viikossa. Tämän lisäksi on teoriaopetusta, joka järjestetään pääosin etäopetuksena. Työssäoppiminen (noin 12 viikkoa) alan yrityksessä on myös merkittävä osa koulutusta.

Oppisisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin omalla työpaikallasi tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Osaaminen osoitetaan omalle työpaikalle tehtävällä näyttötyöllä, jota arvioi työpaikkaohjaaja yhteistyössä kouluttajan kanssa.

Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään lähi- tai verkko-opetuksella Turun AKK:ssa. Tämän lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.

Lue lisää oppisopimuksesta

Koulutuksen kesto

Kesto on yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää noin 1,5-2 vuotta.

Katso videolta mitä kouluttaja Ristomatti Kalliola kertoo koulutuksesta ja kohdassa 9:27 opiskelijamme Mikko kertoo koulutuksesta.

Opiskelijatarinoita

  • Kaksi puhtausalan valmistunutta opiskelijaa ja kaksi ohjaajaa Liedon kunnantalolla.

    9.12.2024 Blogi

    Liedossa koulutetaan osaajia oppisopimuksella

    Liedon kaupunki on hyvä esimerkki työnantajasta, jonka palvelukseen on mahdollista päästä myös ilman koulutusta, kun asenne on kohdillaan. Kävin haastattelemassa puhtausalan oppisopimusopiskelijoita ja heidän esihenkilöitään Raija Laihista ja Tuula Heinosta Liedon kaupungintalolla. Yhteistyö Turun AKK:n kanssa on jatkunut jo yli 20 vuotta.

  • Alaa vaihtanut kylmäasentaja-opiskelija asentamassa.

    29.11.2024 Blogi

    Rohkea alanvaihto toimintaterapeutista kylmäasentajaksi

    Toimintaterapeuttina 10 vuotta toimineella Annikalla oli edessään alanvaihto. Kriteereinä uudelle alalle olivat lyhyt koulutus ja mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen. Hän päätyi opiskelemaan kylmäasentajaksi. Hyppy tuntemattomaan oli jännittävä, mutta Annika päätti sen ottaa.

  • Puhtausalan opiskelijoita opettajan kanssa.

    28.11.2024 Blogi

    Puhtausalan koulutus on nopea väylä työelämään

    Khadhija, Rashid ja Raha opiskelevat puhtausalalla. He ovat juuri harjoittelemassa opettaja Raisa Airolan kanssa siivouskoneen käyttöä Turun AKK:n B-talon aulassa. Rashid kurvailee koneella sohvaryhmän ympärillä. Raisa kertoo, että opiskelijat ovat erityisen innostuneita siivouskoneiden käytöstä. Aiemmin he ovat harjoitelleet koneella, jota työnnetään itse ja tämänkertaisessa koneessa on kaasu, joten sen käyttö tarvitsee vähän enemmän harjoitusta.

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun