Haluatko työllistyä monipuoliselle alalle, jossa on mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen? Ala kehittyy jatkuvasti, joten osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!
Ilmanvaihtoasentajan työ on monipuolista ja teknisesti haastavaa. Työ edellyttää sekä ammatillista koulutusta että käytännön kokemusta. Työ sisältää ilmanvaihtojärjestelmien kanavisto- ja laiteasennuksia, mittaus- ja säätötöitä sekä huolto- ja puhdistustöitä. Työssä vaaditaan myös sähkö- ja automaatiotekniikan perusteiden tuntemusta, koska ilmanvaihtojärjestelmien tekniikka kehittyy koko ajan.
Työtehtäviä ovat esimerkiksi:
- Uusien ilmanvaihtojärjestelmien asennus ja vanhojen järjestelmien laajennukset ja muutostyöt
- Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastukset ja huoltotoimet
- Vikatilojen diagnosointi ja korjaus
- Ilmanvaihtojärjetelmien ohjelmoiminen ja säätäminen
Töitä tehdään erilaisissa rakennuksissa, kuten asuinrakennuksissa, toimistoissa, teollisuuslaitoksissa ja julkisissa tiloissa. Voit työskennellä uudis- tai korjausrakennustyömailla LVI-urakoita tekevissä yrityksissä tai yrittäjänä.
Tietoisuus terveen sisäilman tärkeydestä on lisännyt ilmanvaihtoasentajien työtä puhdistus- ja huoltotöiden osalta. Alan ammattilaiset ansaitsevat usein kilpailukykyisiä palkkoja ja kokemuksen karttuessa uramahdollisuudet ja palkkataso voivat parantua merkittävästi.
Koulutus on hyvä pohja myös jatko-opintoihin ja antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.
Koulutuksen kohderyhmä ja soveltuminen alalle
Koulutus on suunnattu alasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille, jotka haluavat työllistyä alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.
Ala vaatii kädentaitoja, vastuullista työotetta sekä kykyä itsenäiseen ja ryhmätyöskentelyyn eri työvaiheissa. Riittävä fyysinen kunto on tärkeää, mutta ilmanvaihtoasentajan työ sopii sen monipuolisuuden vuoksi kuitenkinkaikenikäisille, sillä alalta löytyy myös fyysisesti kevyempiä töitä, kuten mittaus-, säätö-, ja huoltotyöt.
Asiakaspalvelutaidot ovat myös isossa osassa, joten edellytyksenä on riittävä suomen kielen taito. Tekniikan tuntemisen sekä koneiden ja laitteiden hallinnan lisäksi tarvitaan suunnittelu- ja järjestelykykyä.
Koulutuksen sisältö
Talotekniikan perustutkinnon, ilmanvaihtoasennuksen osaamisalalta, laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa perustutkinnosta.
Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp
- IV-kanavistojen asentaminen 45 osp
- Ilmamäärien mittaus ja tasapainotus 25 osp
- IV-koneiden huoltaminen 15 osp
Valinnaiset tutkinnon osat:
Omaehtoisessa koulutuksessa 60 osp / Työvoimakoulutuksessa 0-60 osp
- Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Koulutuksen toteutus
Päiväkoulutus toteutetaan pääosin käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Opetusta on arkisin klo 8-15.
Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin omalla työpaikallasi tutkinnon ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Osaaminen osoitetaan näytöllä, jonka arvioi työelämän edustaja yhteistyössä kouluttajan kanssa.
Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään tarpeen mukaan lähi- tai verkko-opetuksella Turun AKK:ssa. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutuksen kesto
Koulutuksen alussa opettaja tekee jokaiselle opiskelijalle suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.
Omaehtoisena koulutuksena Talotekniikan perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.
Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa tutkinnosta ja sen kesto on enimmillään 15 kuukautta. Työvoimakoulutuksen jälkeen tutkinnon voi suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena palkkatyön ohessa (edellytyksenä alan työpaikka).
Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen.
Katso myös: Talotekniikan osaaja-koulutus
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuHinta: Maksuton
Kohderyhmä: Henkilöt, jotka työskentelevät alalla tai haluavat työllistyä LVI-urakoita tekevään yritykseen.
Päivätoteutus
Koulutus sisältää sekä lähiopetusta, ohjattua etä- ja verkko-opiskelua sekä työssäoppimista alan yrityksissä. Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa arkisin klo 8-15.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.