Opiskelijatarinat
Nuorenakin voi vaihtaa alaa
Moni ajattelee, että kun kerran olet jonkin ammatin opiskellut, niin sitä työtä on sitten tehtävä vaikkei se tuntuisikaan omalta. Mutta eihän se niin mene. Jos huomaa, että nykyinen ala ei olekaan se oma juttu, niin miksi kärvistellä periaatteen vuoksi?
22-vuotias Jaana on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt toimia kauneudenhoitoalan yrittäjänä. Hän lähti peruskoulun jälkeen opiskelemaan kosmetologiksi. Teini-iän ammatinvalinta ei ollutkaan täysin se Jaanan juttu ja koronan tuomat haasteet sai tarmokkaan Jaanan jättämään yrittäjyyden ja lähtemään uudelle uralle huoneistoremontoijaksi.
Uusi on aina jännittävää
”Muistan kun ajoin koululle ensimmäisenä päivänä ja mietin päässäni ”mitä olen tekemässä, onko tämä nyt järkevää?”.
Jaanalla oli vakituinen työ ja tulot olivat tasaantuneet. Oli suuri askel luopua siitä ja palata takaisin ”opiskelijabudjettiin”. Jaana ei ole kuitenkaan katunut päätöstään ja suosittelee suuresti ottamaan riskin ja lähtemään opiskelemaan, jos vähääkään tuntuu siltä, että arki on aina sitä samaa ja kaipaisi jotain muuta. ”En käyttäisi päivääkään näihin ajatuksiin, oli sitten nuori tai vanha. Ei se asia siitä miksikään muutu. Mikään ei estä palaamasta vanhaan, jos päätös kaduttaa”, Jaana kannustaa.
Jaana opiskelee Kelan opintotuella, koska työkokemus ei vielä riittänyt aikuiskoulutustukeen ja työskentelee opiskelujen ohella osa-aikaisesti kaupan alalla. Alku oli rankkaa, mutta siihenkin tottui. Tieto siitä, että koulutus kestää alle vuoden motivoi lähtemään. ”Ajatteli, että sen jaksaa rutistaa, pidempään koulutukseen olisi ollut varmasti suurempi kynnys hakea”, Jaana tuumii.
Opiskelua aikuisten kesken
Jaana ei ole turkulainen ja koulumatkaa on noin tunnin suuntaansa. Silti Turun AKK oli ensisijainen valinta, koska Jaana halusi opiskella nimenomaan huoneistoremontointia perinteisen rakennusalan perustutkinnon sijaan. Valintaan vaikutti myös se, että Jaana halusi oppilaitokseen, jossa opiskelee aikuisia.
Huoneistoremontoijan koulutuksessa opiskelee tällä hetkellä mm. ravintolakokki, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi Jaana. Hyvä tunnelma ja henki ryhmässä on aistittavissa tätäkin haastattelua tehdessä ja Jaana vahvistaa, että porukka on todella hyvä, kaikki tulevat keskenään hyvin toimeen ja yhteinen päämäärä alanvaihtoon luo yhteenkuuluvuutta.
Hyvät etenemismahdollisuudet
”Huoneistoremontoijan koulutus on ns. lähtölaukaus alalle. Ammattitaitoa voi kehittää omien kiinnostusten mukaan ja mitä enemmän on osaamista, sitä paremmat on työllistymismahdollisuudet”, Jaana summaa. Hän on itse kiinnostunut erityisesti laatoittamisesta ja suunnittelee laajentavansa osaamistaan sille puolelle jatkossa, koska kysyntää tekijöistä on. Jaana toteaa kiitollisena, että haluaisi olla joskus kuin opettaja Jari Välimäki, jolla on raudanluja osaaminen. Mistäs sen tietää, vaikka Jaana jonain päivänä olisi huoneistoremontoijien opettaja!