Blogi
Opiskele verkossa sähköasennusmestariksi
Verkko-opinnot mahdollistavat opiskelun mistä tahansa, oman aikataulun mukaan
Turun AKK:n sähköalalla aloitettiin keväällä 2020 pilottiprojekti, joka tarjosi mahdollisuuden opiskella verkko-opintoina sähköasennusmestariksi, eli sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon. Vastaavaa toteutusta ei ole ollut Suomessa tarjolla, joten projekti oli ainutlaatuinen. Verkko-opinnot mahdollistavat osallistumisen mistä päin Suomea tahansa ja koulutuksessa onkin nyt opiskelijoita Hangosta Inariin. Opetus, ohjaus ja arviointi tapahtuvat kaikki etäsovelluksia hyödyntäen.
Vastuuopettaja Janne Pennanen on siis syystäkin tyytyväinen. Pilottiprojektiin tehtiin viimeistelty suunnitelma ja kaikki on nyt sujunut sen mukaan. Hyvän kokemuksen siivittämänä toteutusta jatketaan ja seuraavan ryhmän on tarkoitus alkaa loppuvuodesta.
Opiskelua silloin kun itselle parhaiten sopii
Enontekiöläinen Jukka Öysti työskentelee kultakaivosyhtiö Agnico Eaglen Finland Oy:n rikastamon sähköautomaation kunnossapitotehtävissä Kittilässä. Jukalla on taustalla sähköasentajan ammattitutkinto ja alan erikoisammattitutkinto oli ollut mielessä jo pidempään. Työnantaja kannusti kouluttautumaan ja Turun AKK:n verkossa suoritettava sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto oli siihen oiva vaihtoehto. Varsinkin kun Enontekiöltä Turkuun olisi ollut melko pitkä matka lähteä paikan päälle opiskelemaan.
Jukka kertoo opintojen alkaneen hyvin, mutta verkko-opiskelujen vaatineen totuttelua. Verkko-opiskelu mahdollistaa opintojen suorittamisen oman työrytmin mukaan. Toisaalta se vaatii myös omatoimisuutta ja itsenäisyyttä hoitaa tehtävät. Työnantaja on suhtautunut opintoihin positiivisesti. Jukka on ollut tyytyväinen päätöksestään lähteä opiskelemaan ja kehittämään omaa osaamistaan. Tavoitteena Jukalla on jatkaa nykyisissä työtehtävissä ja hän uskoo koulutuksen syventävän tietämystä ja mahdollisesti lisäävän vastuuta omassa työssä jatkossa.
Esimiesosaamisen syventämistä
Koulutuksen pohjoisin opiskelija on ivalolainen Sampo Kumpuniemi, joka toimii sähköasentajana ja sähköalan työntekijöiden nokkamiehenä Inarin Kiinteistöt Oy:ssä. Kumpuniemellä on tavoitteena toimia sähkötöiden johtajana nykyisessä yrityksessä, joten koulutus sopi hyvin suunnitelmiin, sillä se syventää osaamista nimenomaan työnjohdon ja suunnittelun parista. Kumpuniemi on tyytyväinen etäopiskelumahdollisuuteen ja siihen, että opintoja voi suorittaa silloin kun omat työt antavat myöden. Työnantaja on suhtautunut opintoihin todella hyvin ja antanut mahdollisuuden opiskella myös työajalla tilanteen salliessa. Opintoihin liittyvät projektityöt Kumpuniemi on saanut omasta työstä. Kokonaisuudessaan Kumpuniemi on kokenut opinnot mielekkääksi ja kaikki on sujunut mutkattomasti.
Monipuolisempia tehtäviä työnjohdon ja suunnittelun parista
Sodankyläläinen Kati Sassali oli noin 10 vuotta sitten ensimmäinen suomalainen nainen, jolla oli sähköurakointifirma omilla luvilla. Työkokemusta sähköasennuksen parista on reilusti toistakymmentä vuotta. Asennustyöt ovat olleet mieluisia, mutta terveydelliset syyt pakottivat miettimään uusia vaihtoehtoja. Kokopäiväinen asentajan työ, silloin vielä maanalaisessa kultakaivoksessa ei enää soveltunut. Koska Kati halusi pysyä sähkön parissa, hän mietti kouluttautumista sähköinsinööriksi. Se olisi ollut pitkä koulutus ja vaatinut kulkemista toiselle paikkakunnalle. Sitten löytyi tämä verkossa suoritettava sähköasennusmestari-koulutus, joka vastasi juuri Katin tavoitteisiin syventää osaamista ja laajentaa työllistymismahdollisuuksia. Erityisen tyytyväinen Kati on ollut koulutuksen sisältöön ja käytännönläheisyyteen, koska opiskelujen aloittaminen vanhemmalla iällä ei ollut itsestäänselvyys.
Ja mikä parasta, koulutus on verkossa, joten se onnistuu kotoa käsin Sodankylästä. Kati korostaa, että verkko-opiskelu on mainio vaihtoehto, varsinkin aikuisopiskelijalle. Toki täysin itsenäinen opiskelu ja myös tietokoneen käyttö on vaatinut totuttelua, mutta Kati on tyytyväinen, että koulutusta saa suorittaa omaan tahtiin. Katilla suorittaa koulutusta oppisopimuksena omassa sähköurakointiyrityksessään. Näytöt hän suorittaa koulun projektin parissa, jossa ohjauksen ja arvioinnin suorittavat vastaava opettaja sekä työelämäedustaja. Koulutuksen suorittaminen mahdollistaa Katille monipuolisempia työtehtäviä työnjohdon ja suunnittelun puolelta, joka soveltuu myös paremmin terveydelliset seikat huomioiden.
Yrityksen toimintakentän laajentaminen erikoisammattitutkinnolla
Koulutuksen eteläisin opiskelija on hankolainen Marko Vesterinen, joka on aikoinaan tehnyt nosturisähköistysprojekteja ulkomailla useamman vuoden. Nykyisin Vesterinen toimii sähköalan yrittäjänä Vestram Electric Oy:ssä. Vesterinen lähti kouluttautumaan laajentaakseen yritystoimintaansa murtohälytinlaiteasennuksiin. Ne vaativat vastuuhenkilön, jolla on EAT-tason tutkinto. Lisäksi Vesterinen halusi lisätä omaa ammattitaitoaan, jotta voi ottaa lisää vastuuta yrityksen toiminnoista jatkossa. Tavoitteena on suorittaa tulevaisuudessa myös insinöörin tutkinto.
Vesterinen kertoo yrittäjän arjen ja koulutuksen yhdistämisen olevan haastavaa, mutta on silti nauttinut joka hetkestä, koska aihe on mieleinen. Etäopiskelu vaatii oma-aloitteisuutta ja vastuuta opintojen etenemisestä, mutta kertoo saaneensa opintoihin erittäin hyvin tukea opettajalta. Kysyttäessä, onko tyytyväinen päätöksestään lähteä tähän koulutukseen, Vesterinen toteaa, että ”koulutus kannattaa aina”.