Opiskelijatarinat

Luonteenpiirteet ohjasivat unelma-ammattiin

Taru Lehtonen 17.5.2018

Tapaan Branimir Petkovin helteisenä toukokuun päivänä Turun AKK:n infopisteellä. Kädenpuristus on luja, mutta katse lempeä. Bulgariassa syntynyt, kymmenen vuotta sitten Suomeen tullut herrasmies tuntee Kärsämäen toimipaikan kuin omat taskunsa – täällä hän seitsemän vuotta sitten aloitti opintopolkunsa, jota kuunnellessa lähes hengästyy.

Branimir oli viettänyt Suomessa kolme vuotta opiskellen kieltä sekä kulttuurieroavaisuuksia, kun hän pääsi Turun AKK:hon VALMA-koulutukseen. Opettaja Tiina Louhenkilven kanssa pääteltiin, että auttavainen henkilö saattaisi sopia lähihoitajaksi. Ensimmäinen työharjoittelupaikka oli Portsakoti. Lähihoitajan työn sijaan Branimir kuitenkin teki enimmäkseen siistijän töitä – ja huomasi pitävänsä niistä. Ensimmäistä kertaa hän pystyi valjastamaan joskus taakaksi kokemansa luonteenpiirteet – järjestelmällinen ja pedantti -hyötykäyttöön. Niinpä hän hakeutui laitoshuoltajan ammattitutkintokoulutukseen.

Aloittaminen oli kuitenkin hankalaa. Hän oli jo lopettamassa, sillä suomen kielikään ei vielä oikein sujunut.
”Opettaja Sinikka Railas-Aitala kuitenkin kehotti olemaan kärsivällinen ja jatkamaan vielä muutaman viikon”, Branimir hymyilee nyt. ”Onneksi kehotti. Tai lähinnä kyllä käski”, Branimir nauraa.

Ensimmäinen työharjoittelupaikka oli Turun ammatti-instituutissa. Koulutuksen jälkeen hän kuitenkin työllistyi Arkean kautta Turun kaupunginsairaalaan. Nälkä kasvoi syödessä: Branimir alkoi pian opiskella työnsä ohella siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkintoon – jälleen Turun AKK:ssa. Parin vuoden opintojen jälkeen hän eteni työssään palvelutyönohjaajaksi. Ja eipä aikaakaan, kun hän aloitti oppisopimuskoulutuksena siivousteknikon erikoisammattitutkinto-opinnot –  missäs muualla kuin Turun AKK:ssa. Kahdessa viimeksi mainitussa tutkinnossa häntä luotsasi ja kannusti opettaja Satu Välimäki.

”Opiskelu oli mieluisaa ja käytännönläheistä, monipuolistakin. Imin itseeni tietoa kuin pesusieni, sillä halusin kehittyä ja edetä urallani. Opintojen jälkeen pidin itsestäänselvyytenä, että saan uusiin haasteisiin siirtyvän esimieheni paikan. Niin ei kuitenkaan käynyt ja pettymys oli suuri. En kokenut enää työn iloa enkä motivaatiota. Niinpä irtisanouduin ja päätin tehdä vaikka perussiivoustyötä, ellen voisi hyödyntää hankkimaani ammattitaitoa”, Branimir muistelee rohkeaa ratkaisuaan.

Ja niin se vain menee, että kun uskaltaa heittäytyä, elämä kyllä kantaa. Juuri tuolloin Turkuun rantautui yritys nimeltä Palmia, minne Branimir lähetti työhakemuksen. Haastattelussa vastassa olikin tuttu nainen ammatti-instituutin ajoilta, joka ihmetteli koulutetun miehen halua työskennellä perussiivoojana. Niinpä Branimirin CV lähti Palmian Helsingin toimipaikkaan, jossa oli vapaana koulutusta vastaava työ palveluesimiehenä. Hän kävi haastattelussa, sai paikan, pakkasi omat ja puolisonsa tavarat kahteen muuttoautoon –  ja loppu on historiaa. Nyt Branimirilla on 46 alaista, jotka edustavat useaa eri kansalaisuutta.

”Aiemmista opinnoistani kulttuurierojen parissa on hyötyä. Ymmärrän ihmisiä ja heidän kulttuurejaan sekä niiden välisiä eroja syvemmin.”

Tällä hetkellä Branimir opiskelee yhdessä 9 muun Palmialaisen kanssa restonomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa monimuotokoulutuksena. Opinnot ovat vaativia ja nyt enemmän teoreettisia aiempien konkretiaa ja toimintaa sisältävien jälkeen.
”Luen normaalistikin paljon, mutta nyt tuntuu, että joka arki-ilta on paljon luettavaa ja etätehtäviä. Kerran kuussa meilllä on lähipäivä ja silloin opettaja tulee Palmiaan.”

Silti hän on onnellinen ja tyytyväinen mies, joka on saavuttanut kaiken edellä kirjoittamani vain seitsemän vuoden aikana. Opintojensa ansiosta saadun työn hän toteaa antavan enemmän kuin koskaan kuvitteli edes mahdolliseksi. Hän iloitsee myös siitä, että lämpimät välit Turun AKK:n opettajiin ovat säilyneet, vaikka aikaa on kulunut ja välimatka kasvanut.

Branimirin mielestä elämä on liian lyhyt jossitteluun ja liian tarkkaan suunnitteluun.
”Vaikka aina ei saisikaan, mitä haluaa, saa yleensä kuitenkin sitä, mitä tarvitsee”, hän hymyilee ja poistuu kakkukahville Sinikan ja Sadun seuraan.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointiasiantuntija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ilmeitä sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa. Ulkoilun lisäksi harrastan monipuolisesti liikuntaa, käsitöitä sekä musiikin ja kirjojen kuuntelua.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 5.1.2024 Blogi

    Puhtauspalveluala tarjoaa myös asiantuntijatehtäviä

    Branimir Petkov on entinen opiskelijamme, joka puhtauspalvelualan löydettyään opiskeli ensin laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja sen päälle siivoustyönohjaajan ja siivousteknikon erikoisammattitutkinnot. Siirryttyään Turusta työn perässä pääkaupunkiseudulle on halu kehittää omaa osaamista entisestään kasvanut. Niinpä päätimme päivittää Branimirin kuulumiset aiemman blogin jatkeeksi. On kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun haastattelin Branimiria (Petkov) edellisen kerran. Vaikka haastattelu nyt hoidetaankin […]

  • 8.5.2019 Opiskelijatarinat

    Rohkeilla valinnoilla toiveammattiin

    Pöytyältä kotoisin oleva, mutta koko nuoruutensa Turussa viettänyt Riikka Salonen valmistui vuonna 2010 suurtalouskokiksi, jonka alan työt kiinnostivat kolmen vuoden ajan. Tuntui, että kokin työ ei kuitenkaan ollut hänen juttunsa. Niinpä hän siirtyi yritysmyynnin pariin miettien samalla mitä haluaisi isona tehdä… Hän irtisanoutui yritysmyynnistä viiden vuoden jälkeen ja alkoi etsiä kouluttautumismahdollisuuksia koulunkäynnin ohjaajaksi. Niinpä Riikka […]

  • 9.2.2022 Opiskelijatarinat

    Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

    Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.   Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – […]

  • 31.3.2023 Opiskelijatarinat

    Koulutuksella unelmatyöhön

    Lotta valmistui teknisen suunnittelun assistentiksi maaliskuussa 2023 ja työllistyi Kaarinan kaupungin kaavoituspuolelle. ”Tämä koulutus oli juuri sitä mitä tarvitsin”, toteaa Lotta tyytyväisenä ja syystä, sillä koulutuksen tuoma osaaminen avasi hänelle oven kauan haaveiltuun paikkaan maankäytön pariin. Useamman vuoden ympäristökasvatuksen parissa työskennellyt Lotta oli suuntautunut jo AMK-opinnoissaan maankäyttöön sekä vesi- ja katuinfraan. Työ maankäytön parissa oli […]

  • 9.4.2021 Podcast

    JAKSO 2: ALANVAIHTO

    Alanvaihto voi liittyä moneen asiaan elämässä ja alanvaihtajia onkin paljon. Vanhaa ammattia kohtaan saattaa iskeä väsymys tai se ei enää sovellu tekijälleen. Terveysongelmatkin voivat ohjata alanvaihtoon sekä tietysti se, ettei ala enää työllistäkään. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan Turun AKK:n entiseen opiskelijaan Camilla Gustafssoniin, jolla on laaja koulutustausta ja monipuolista osaamista, mutta elämäntilanne vei kuitenkin suorittamaan […]

  • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

    16.2.2024 Ajankohtaista

    Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

    ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun