Metallialan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto avaa ovet monipuolisiin ja mielenkiintoisiin kone- ja tuotantotekniikan työtehtäviin. Alalla voit työskennellä esimerkiksi levy- ja hitsaustöissä, CNC-koneistuksessa sekä kokoonpano- ja asennustehtävissä. Koulutuksen aikana saat vahvat perusvalmiudet, jotka valmistavat sinut alan monipuolisiin haasteisiin ja tarjoavat loistavat edellytykset kehittyä alan ammattilaiseksi.
Suuntaudu levyseppähitsaajaksi, koneistajaksi, koneasentajaksi tai koneautomaatioasentajaksi
- Levyseppähitsaaja on yhdistelmäammatti, johon kuuluu sekä levysepän että hitsaajan työtehtäviä.
- Koneistaja valmistaa koneiden osia sekä muita kappaleita esimuotoilluista metalliaihioista niin sanotulla lastuavalla työstömetelmällä, kuten sorvaaminen, jyrsiminen, poraaminen, hionta, NC-koneistus.
- Koneasentaja kokoaa koneita ja laitteita. Lisäksi on hallittava asennus-, kunnossapito- ja purkutyöt.
- Koneautomaatioasentaja työskentelee automaatiolaitteiden kokoonpano- ja asennustöissä sekä robotiikan parissa.
Koulutuksen kohderyhmä ja soveltuminen alalle
Koulutus sopii metallialasta kiinnostuneille. Tärkeää on motivaatio opiskella ja työllistyä alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se soveltuu hyvin vasta-alkajille ja alanvaihtajille, mutta myös ammattitaitoaan kartuttaville.
Edellytyksenä on ammattiin riittävä terveydentila sekä riittävä suomen kielen taito.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Sen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa työaika vähintään 25 tuntia viikossa. Voit tiedustella mahdollisuutta oppisopimukseen työnantajalta suoraan. Kun olette sopineet oppisopimuksesta, täyttäkää sopimus tai ottakaa yhteyttä Turun AKK:n oppisopimustoimistoon. Katso yhteystiedot
Mikäli et löydä oppisopimuspaikkaa suoraan, voit aloittaa päiväkoulutuksessa ja se voidaan muuttaa oppisopimukseksi myöhemmin. Lue lisää oppisopimuksesta
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle henkilökohtaisen suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Koulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen joustavasti missä vaiheessa tahansa.
Ammatilliset tutkinnon osat 145 osaamispistettä (osp):
Pakolliset tutkinnon osat 40 osp
Suuntautuminen ammattialalle 30 osp (tuotantotekniikan osaamisala tai asennuksen ja automaation osaamisala)
sekä valinnaiset tutkinnon osat 75 osp
Tutkinnon suoritukseen sisältyy lisäksi yhteiset tutkinnon osat 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin (siirryt e-perusteet sivustolle)
Koulutuksen toteutus
Opiskelu tapahtuu käytännönläheisesti aidoissa tuotantoympäristöissä. Koulutukseen sisältyy myös työssäoppimista alan yrityksessä. Lisäksi koulutus sisältää lähiopetusta, ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Lähiopetus toteutetaan arkisin klo 8-15.
Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu omalla työpaikallasi tutkinnon ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään lähi- tai verkko-opetuksella Turun AKK:ssa. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutuksen kesto
Kesto on yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.
Katso myös:
Tuotantotekniikan osaaja-koulutus
Hitsauksen ja levytyön peruskoulutus
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuHinta: Maksuton
Kohderyhmä: Alalla ilman tutkintoa työskentelevät, joilla on halu kehittää osaamistaan ja hankkia virallinen tutkinto.
Monimuotokoulutus
Koulutus sisältää lähiopetusta Turun AKK:ssa sekä ohjattua etä- ja verkko-opiskelua.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutus alkaa: 03.03.2025
Haku päättyy: 3.2.2025
Koulutuksen kesto: 3.3.2025 - 2.3.2027
Hinta: Maksuton
Kohderyhmä: Koulutus soveltuu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään kone- ja tuotantotekniikan erilaisissa työtehtävissä. Alan aiempaa koulutusta tai työkokemusta ei tarvita.
Päivätoteutus
Koulutus sisältää sekä lähiopetusta, ohjattua etä- ja verkko-opiskelua sekä työssäoppimista alan yrityksissä. Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa arkisin klo 8-15.
Omaehtoinen koulutus
Mikäli opiskelet päätoimisesti, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat tiedustella Työlllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! Työllisyysalueelle on oltava yhteydessä ennen kuin aloitat opiskelun.