Energiatehokkaiden ratkaisujen kysynnän kasvaessa, kylmä- ja lämpöpumppuasentajille avautuu runsaasti työmahdollisuuksia. Alan jatkuvasti kehittyvä tekniikka mahdollistaa myös osaamisen kehittämisen edelleen ja erikoistumisen oman mielenkiinnon mukaan.
Kylmä- ja lämpöpumppuasentajan työ sisältää laitteistojen asennusta, kunnossapitoa, korjaamista ja käytöstä poistamista. Kylmä- ja lämpöpumppujen sisältävien F-kaasujen käsittely on luvanvaraista toimintaa, joka edellyttää erityistä tarkkuutta ja osaamista.
Tästä koulutuksesta on mahdollista työllistyä kylmä- ja lämpöpumppuasentajaksi tai alan yrittäjäksi ilmavesilämpö- sekä ilmalämpöpumppuja asentaviin yrityksiin.
Koulutuksen kohderyhmä ja soveltuminen alalle
Omaehtoinen koulutus sopii alasta kiinnostuneille, jotka ovat motivoituneita työllistymään alalle. Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa. Edellytyksenä myös ammattiin riittävä terveydentila.
Oppisopimuksen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa toimintaluvat suoritettaviin tutkinnonosiin. Työnantaja voi palkata uuden työntekijän suoraan oppisopimukseen, joten ehdota asiaa rohkeasti! Lue lisää oppisopimuksesta
Oppisopimus sopii myös:
- Alalla jo työskenteleville, jotka haluavat kehittää ammattitaitoaan.
- Alan yrittäjille, jotka työskentelevät alan tehtävissä vähintään 25 tuntia viikossa. Lue lisää yrittäjän oppisopimuksesta
Koulutuksen sisältö
Koulutuksessa suoritetaan talotekniikan perustutkinnon ja ammattitutkinnon osia.
Kylmä- ja lämpöpumppuasentajan koulutuksessa suoritetaan asentajan tai vastuuhenkilön alle 3kg kylmäainepätevyys sekä taloteknisten komponenttien sähköistystä.
Koulutuksen aihealueita ovat mm.:
- Termodynamiikkaa ja kylmäprosessin hallintaa
- Kylmäaineiden ominaisuudet
- Kylmäainelainsäädäntö ja -standardi
- Kylmälaitoksien ja lämpöpumppujen putkistot ja komponentit
- Kylmälaitoksien ja lämpöpumppujen käyttöönotto ja säätö
- Taloteknisten komponenttien sähköistäminen
Koulutuksen toteutus
Koulutuksen voi suorittaa omaehtoisena päiväkoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena, jonka edellytyksenä on alan työpaikka.
Omaehtoinen koulutus on erittäin käytännönläheinen ja pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua ja tuettua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Opetusta on arkisin klo 8–15.
Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa!
Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla tutkinnon ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Työpaikkaohjaajalla on oltava toimintaoikeus suoritettaviin tutkinnonosiin. Yrittäjä tarvitsee ohjaajakseen mentorin, jolta myös vaaditaan toimintaoikeudet tutkinnonosiin.
Lisäksi oppisopimuskoulutuksessa on lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Teoriaopinnot on mahdollista opiskella etänä. Koulutukseen sisältyy myös itsenäisiä oppimistehtäviä.
Katso myös: Kylmäasentaja, Talotekniikan perustutkinto
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana.
Jatkuva hakuHinta: Maksuton
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutus alkaa: 21.04.2025
Haku päättyy: 7.4.2025
Hinta: Koulutus on maksuton
Omaehtoinen koulutus
Mikäli opiskelet päätoimisesti, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat tiedustella Työlllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! Työllisyysalueelle on oltava yhteydessä ennen kuin aloitat opiskelun.