Opiskelijatarinat

Alanvaihtajien uusi ura sähköalalla

Heidi Jaarinen 8.1.2025

Kolme sähköalan opiskelijaa harjoitustilassa.

Kävin haastattelemassa sähköalan perustutkinto-opiskelijoita, joilla oli meneillään harjoitukset sähköalan työsalissa. Opiskelijoille on rakennettu harjoitustiloja, joissa pystyy harjoittelemaan erilaisia työtehtäviä. Tällä kertaa ollaan harjoittelemassa sähkölämmityksen ohjausta sekä lämmityksen vuorottelua kiukaan kanssa.

”Meillä on tässä lattialämmitys, kiuas, kaksi patteria ja lämminvesivaraaja. Niihin tulee vaihtoehdot, että sähkö tulee jatkuvalla syötöllä tai yösähkön kautta. Kun kiukaan vastukset lähtevät päälle, se tiputtaa patterit pois, jolloin tasapainotetaan kuormitushuippuja”, kertoo Julius, joka työskentelee yksin omassa harjoitustilassa.

Sähköalan opiskelija työsalissa sähkökaapin edessä.

Vakuutusyhtiön kautta uuteen ammattiin

Juliuksen tausta on rakennusalalla, jossa sattuneen työtapaturman vuoksi oli keksittävä uusi ammatti. Nyt hän opiskelee vakuutusyhtiön kautta sähköasentajaksi ja on erityisen kiinnostunut kulunvalvonnasta ja paloturvallisuustekniikasta. Hän kertoo, että sähköalalla on huomattavasti pienemmät taakat kuin rakennusalalla ja ainakin toistaiseksi kaikki työtehtävät ovat soveltuneet. Hän kehuu myös opiskeluilmapiiriä ja opettajia.

Toisessa harjoitustilassa työskentelevät Saara ja kaksi Nikoa. Toisella Nikolla on vastaava tarina kuin Juliuksella. Myös hän opiskelee vakuutusyhtiön kautta uuteen ammattiin, niin ikään rakennusalalta. Niko kertoo, että koko elämänsä käytännön töitä tehneenä hän ei osannut kuvitella tekevänsä mitään muuta. Sitä kautta valikoitui sähköala, joka on soveltunut hyvin fyysiset rajoitteet huomioiden. Niko korostaa, että sähköala tarjoaa runsaasti valinnanvaraa ja työn fyysinen kuormittavuus riippuu valitusta suuntautumisesta. Voit esimerkiksi työskennellä automaation parissa tehtaalla tai toimia verkkoasentajana, jolloin työ voi sisältää tolppiin kiipeämistä ja ulkotöitä.

Niko mittaa virtapiirin yhteyspisteitä.

Ravintola-ala vaihtui sähköalaan

Alanvaihtoon on lähtenyt myös toinen Niko, jolla puolestaan pitkä kokemus ravintola-alalta. Hän itse siteerasi ravintola-alan ”tulleen valmiiksi” ja nyt oli aika tehdä jotain muuta. Kiinnostusta sähköalaan on ollut aina, vaikka varsinaista kokemusta ei alalta ollutkaan. Niko myöntää, että hänellä oli aluksi pieni kynnys lähteä opiskelemaan, sillä enää ei olla 25-vuotiaita. Muutos on tuonut kuitenkin kaivattua vaihtelua arkeen.

Opinnot ovat yllättäneet positiivisesti ja sisältäneet sellaisiakin asioita, mitä Niko ei osannut ajatellakaan. Hän kertoo opiskelun olevan monipuolista ja mielenkiintoista. Välillä on haastaviakin aiheita, mutta kaikki on opittavissa hyvien opettajien johdolla, Niko summaa.

Saara kertoo kiinnostuksensa sähköalaa kohtaan heränneen aiemmassa työpaikassa, jossa hän toimi sähköosien hankintakoordinaattorina, vaikka ei tuolloin vielä ymmärtänyt osista kovin syvällisesti. Hän on viihtynyt koulussa erinomaisesti, sillä on päässyt oppimaan käytännön kautta ja kartuttamaan konkreettista osaamista.

Nopeasti työharjoitteluun

Julius kertoo, että ensimmäiseen työharjoitteluun lähdettiin jo muutaman kuukauden jälkeen koulutuksen aloituksesta. Harjoittelussa pääsi tekemään peruskytkentöjä, josta sai arvokasta kokemusta. Rakennusalan taustasta on ollut hyötyä, sillä seinärakenteiden ymmärtäminen helpottaa sähkötöiden hahmottamista. Julius kuitenkin korostaa, että asioita oli harjoiteltu ja käyty läpi koulussa niin perusteellisesti, että harjoitteluun oli helppo lähteä luottavaisin mielin.

Kuva sähköalan luokasta, jossa opettaja opettamassa taululla luokan edessä ja naisopiskelija tekee harjoitusta pöydän ääressä.

Harkitsetko opiskelua sähköalalla?

Sähköalan osaajista on jo nyt valtava kysyntä, ja työmahdollisuuksia löytyy niin kotimaasta kuin kansainvälisiltä areenoilta, joten mikset valitsisi sähköalaa. Tällä alalla opittuja taitoja arvostetaan kaikkialla, sillä sähköistymisen kehitys ei pysähdy – päinvastoin.

Sähköala on nykyisin enemmän kuin pelkkää johtojen ja virtapiirien ymmärtämistä. Ala on väylä teknologiseen kehitykseen, kestävään energiantuotantoon ja älykkäisiin ratkaisuihin, jotka parantavat ihmisten elämisen laatua ja yhteiskunnan hyvinvointia.

Sähköala on monipuolinen. Se mahdollistaa suuntautumisen erilaisiin tehtäviin, kuten energiaremontteihin, sähkösuunnitteluun, teollisuusautomaatioon, uusiutuviin energialähteisiin, sähköajoneuvoihin tai kodin ja kaupungin älyratkaisuihin. Mikään muu ala ei ole näin tiiviisti sidoksissa tulevaisuuden teknologisiin läpimurtoihin. Alalla opit taitoja, joita tarvitaan monissa eri kohteissa.

Tervetuloa sähköalalle!

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 7.2.2023 Ajankohtaista

    Ohjaajaksi eri ikäisille

    Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

  • 28.2.2022 Blogi

    Jatkostartti – uraohjausta aikuisille

    Turun AKK on mukana Oikeus osata -hankekokonaisuuteen kuuluvassa TASSU-hankkeessa. Tavoitteenamme on mm. uraohjauksen kehittäminen pitkäjänteisenä jatkuvan oppimisen suunnitteluna, jota tukee jatkuvan oppimisen ohjausprosessin malli. Uraohjaus opintojen eri vaiheissa Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla aikuisilla on erilaisia taustoja ja tavoitteita, monella takana työelämää ja aiempia opintoja. Suurin osa tavoittelee nopeaa tietä töihin, mutta osa pohtii vielä lopullista uravalintaa, […]

  • 29.3.2022 Blogi

    Urasuunnittelua aamukahvin lomassa

    Turun AKK on mukana Mestaripolkua rakentamassa -hankkeessa, jonka tavoitteena ovat sujuvat siirtymät koulutuksesta koulutukseen sekä työelämästä koulutukseen. Turun AKK:ssa siirtymiä tuetaan uraohjauksella ja urapolkujen näkyväksi tekemisellä. Jatkostartin aamukahvit osana opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiuksia Jatkostartin aamukahvit -tilaisuus ovat opintojen jatko- ja urasuunnitelmaa tukevaa ohjausta ja se liittyy yhteisten tutkinnon osien Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet osa-alueeseen. Jatkostartin aamukahvit toteutetaan […]

  • Kolme sähköalalle vaihtanutta naista perustelee valintaansa blogitekstissämme.

    23.5.2024 Ajankohtaista

    Lamppu syttyi – uusi ura sähköalalta

    Maanantai- ja tiistai-iltaisin Turun AKK:n A-talon piha alkaa täyttyä autoista iltapäiväneljän korvilla. Kyseessä on syksyllä 2023 alkaneen sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon iltaopinnot, joita suorittaa myös kolme motivoitunutta alanvaihtajanaista. Mikä heidät sai hakeutumaan sähköalalle ja miten opinnot ovat sujuneet? Kokiksi vuonna 2016 valmistunut Susan ei enää koe ensimmäistä ammattiaan omakseen – siitäkin huolimatta, että hän on […]

  • 30.6.2020 Blogi

    Opiskele verkossa sähköasennusmestariksi

    Verkko-opinnot mahdollistavat opiskelun mistä tahansa, oman aikataulun mukaan Turun AKK:n sähköalalla aloitettiin keväällä 2020 pilottiprojekti, joka tarjosi mahdollisuuden opiskella verkko-opintoina sähköasennusmestariksi, eli sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon. Vastaavaa toteutusta ei ole ollut Suomessa tarjolla, joten projekti oli ainutlaatuinen. Verkko-opinnot mahdollistavat osallistumisen mistä päin Suomea tahansa ja koulutuksessa onkin nyt opiskelijoita Hangosta Inariin. Opetus, ohjaus ja arviointi […]

  • Neljän kuvan kollaasi, jossa ensimmäisessä hitsaaja, toisessa lähihoitaja, kolmannessa laitoshuoltaja ja neljännessä rakennusalan opiskelija.

    1.7.2024 Yritystarinat

    Ammatillisia osaajia tarvitaan aina

    Yhteiskuntamme ei pyöri ilman ammattilaisia. Kuvittelepa elämää ilman sähkötöiden, rakennusalan tai hoitoalan ammattilaisia. No eihän siitä mitään tulisi! Saman on todennut myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteinen ennakointitietoa tutkiva osaamisen ennakointifoorumi. Ammatillisten osaajien, eli ammatillisten tutkintojen suorittaneiden, tarve on suurempi kuin ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-osaajien. Putkimiesten, lähihoitajien tai koneistajien kouluttaminen on ammatillisen oppilaitosten lakisääteistä työtä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun