Blogi
Liedossa koulutetaan osaajia oppisopimuksella
Liedon kaupunki on hyvä esimerkki työnantajasta, jonka palvelukseen on mahdollista päästä myös ilman koulutusta, kun asenne on kohdillaan. Kävin haastattelemassa puhtausalan oppisopimusopiskelijoita ja heidän esihenkilöitään Raija Laihista ja Tuula Heinosta Liedon kaupungintalolla. Yhteistyö Turun AKK:n kanssa on jatkunut jo yli 20 vuotta.
Kun avoimilta työmarkkinoilta ei löydy valmiita osaajia, on mahdollista kouluttaa uusi työntekijä suoraan haluttuun tehtävään oppisopimuksella. Laihinen ja Heinonen kehuvatkin vuolaasti oppisopimusta koulutusmuotona. Se on tärkeä osa heidän rekrytointiaan, ja iso osa viime aikoina palkatuista työntekijöistä on tullut juuri oppisopimuksen kautta. Mikäli työnhakijalla ei ole alan koulutusta, he kysyvät aina työhaastattelussa halukkuutta oppisopimukseen. Useimmat suhtautuvat asiaan innokkaasti.
Koulutus tekee työntekijästä ammattilaisen
Minna on yksi valmistuneista puhtausalan oppisopimusopiskelijoista. Hän suoritti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon, toimitilahuoltaja (AT). Minna on nyt vakituisessa työsuhteessa Liedon kaupungilla. Hän toimii siivoustehtävissä isossa julkisessa kohteessa. Ennen työuraansa Liedon kaupungilla Minna työskenteli siivoustehtävissä, mutta ilman alan koulutusta. Hän kertoo koulutuksen myötä oppineensa paljon uutta ja työtapojensa muuttuneen ammattimaisemmiksi. Esihenkilölleen Raijalle Minna on kertonut olevansa nykyään varmempi työssään.
Puhtausalalla voi työskennellä erilaisissa kohteissa. Se antaa vapautta valita, missä työskentelee. Minna arvostaa alalla erityisesti sitä, että työpäivä alkaa aikaisin, jolloin loppupäiväksi jää omaa aikaa. Hän kertoo pitävänsä myös rutiineista ja siitä, että tietää mitä työpäivän aikana on luvassa. Vaikka työ on itsenäistä, Minna tykkää työskennellä kohteessa, jossa saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.
Oppisopimus on joustava
Ruth aloitti työt Liedon kaupungilla vuonna 2019. Hänellä oli taustallaan kokin tutkinto, mutta työnantaja halusi kouluttaa hänet myös puhtausalan tehtäviin. Näin Ruth aloitti oppisopimuskoulutuksen. Vanhempainvapaa keskeytti oppisopimuksen kahdeksi vuodeksi, mutta palattuaan työelämään Ruth jatkoi opiskelua ja suoritti tutkinnon. Tämä on hyvä esimerkki oppisopimuksen joustavuudesta, kun elämässä tulee eteen erilaisia tilanteita.
Ruth työskentelee tällä hetkellä koulussa. Hän pitää työssään erityisesti siitä, että töitä tehdään arkisin ja viikonloppuisin on vapaata. Minnan tavoin myös Ruth arvostaa työssään rutiineja. Kohteissa on aina tarkka palvelukuvaus ja työohjeet, joita noudatetaan. Koulussa työskentelyyn tuo vaihtelua siivoojien työnkierto. Kohde on jaettu työalueisiin, joita työntekijät vaihtelevat.
Puhtausala kehittyy jatkuvasti
Laihisella ja Heinosella on molemmilla yli 30 vuoden kokemus puhtausalalta. Alan jatkuva kehittyminen on pitänyt mielenkiinnon yllä ja saanut pysymään alalla. He muistelevat naureskellen työuriensa alkuaikojen toimintatapoja, joiden käyttö ei tänä päivänä tulisi kuuloonkaan.
Pitkästä urasta huolimatta kumpikin on edelleen innokas oppimaan uutta. He ovatkin suorittaneet työn ohessa Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella – missäs muuallakaan kuin Turun AKK:ssa. Vaikka esihenkilötyötä oli takana jo vuosia, molemmat kokivat saavansa koulutuksesta vahvistusta omaan työhönsä.
Turun AKK:n puhtausalan opettaja Jaana Kallio saa kehuja ja kiitosta sekä ohjaajilta että opiskelijoilta. Pitkään jatkunut yhteistyö on tärkeää molemmin puolin. Oppisopimusyhteistyötä Laihinen ja Heinonen kehuvat myös siksi, että he itse oppivat sitä kautta myös alan uusimmat käytännöt.