Ajankohtaista

Oppisopimus vaihtoehtona aikuiskoulutustuelle

Heidi Jaarinen 2.9.2024

Kaksi opiskelijaa keskustelemassa oppisopimuksesta. Taustalla kannettava tietokone ja viherkasvi.

Aikuiskoulutustuen loppuminen huolestuttaa monia. Se ei kuitenkaan ole aikuisopiskelun loppu, sillä vaihtoehtoja alanvaihtoon ja osaamisen kehittämiseen on edelleen. Oppisopimus on tähän yksi loistava vaihtoehto. Ehdota rohkeasti oppisopimusta, kun haet työpaikkaa tai jos olet jo töissä, ehdota opiskelua oppisopimuksella palkkatyön ohessa.

Käytännössä oppisopimus tarkoittaa sitä, että sinulla on työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa. Työsuhteen oheen, sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa kartoitetaan nykyinen osaamisesi ja suunnitellaan mitä osaamista lähdetään kehittämään työtehtäviesi perusteella. Mukana prosessissa on lisäksesi työnantaja ja Turun AKK:n oppisopimustoimiston edustaja.

Oppiminen tapahtuu pääasiallisesti työpaikalla, tavoitteena olevan tutkinnon tai tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tukenasi on työpaikkaohjaaja, joka varmistaa, että saat tehdä opiskelemasi tutkinnon mukaisia työtehtäviä.

Oppimista täydennetään tarvittaessa Turun AKK:ssa etä- tai lähiopetuksella. Tämän lisäksi teet itsenäisesti oppimistehtäviä. Oppisopimuksen kesto voi olla kuukausista pariin vuoteen, riippuen mitä on tavoitteena suorittaa.

Mikä parasta, saat oppisopimuksen ajalta työkokemusta ja työehtosopimuksen mukaista palkkaa! Työnantaja päättää, maksetaanko sinulle palkkaa myös koulupäiviltä. Jos palkkaa ei makseta, sinun on mahdollista hakea päivärahaa. Koulutus on opiskelijalle ja työnantajalle pääosin maksutonta – tämä kannattaa vielä tarkistaa oppisopimustoimistosta.

Mistä liikkeelle?

  • Tutustu Turun AKK:n koulutustarjontaan ja pohdi mikä koulutus olisi sinulle sopiva. Kaikkia valikoimassa olevia tutkintoja voi suorittaa myös oppisopimuksella. Jos et ole varma mikä koulutus sinulle sopii, ota yhteyttä oppisopimustoimistoomme.
  • Ehdota oppisopimusta työnantajalle
  • Täyttäkää yhdessä hakulomake oppisopimuksesta Turun AKK:n nettisivuilla tai ottakaa yhteyttä oppisopimustoimistoomme
  • Oppisopimustoimiston edustaja ottaa sinuun yhteyttä ja sovitte jatkosta

Mistä löydän oppisopimuspaikan?

  • Pohdi missä yrityksessä ja millaisissa tehtävissä haluaisit työskennellä?
  • Ota rohkeasti yhteyttä yritykseen ja kysy mahdollisuutta oppisopimukseen
  • Voit ottaa yhteyttä Turun AKK:n oppisopimustoimistoon ja kysyä vinkkejä paikan löytämiseen

Kaikissa kysymyksissä ja tukenasi koko oppisopimuksen ajan on Turun AKK:n oma oppisopimustoimisto. Ota rohkeasti yhteyttä!

Helppo oppisopimus by Turun AKK logo edustalla ja taustalla omenapuu, jossa vihreitä omenoita.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Kuvassa on neljä lohkoa, jossa yhdessä mainos Turun AKK:n Työelämäforumista, lähihoitajaopiskelijat sairaalavuoteen ääressä, rakennusalan opetustilanne, puhtausalan opiskelija tiskikoneen ääressä.

    6.9.2024 Ajankohtaista

    Ajankohtaista Turun AKK:sta 09/2024

    Hyvää alkavaa syksyä! Vielä ehtii hakemaan syksyn koulutuksiin. Tässä kooste ajankohtaisista aiheista, ole hyvä! Puhtausalalle alle vuodessa Puhtausalan koulutus nimisessä koulutuksessa on mahdollista hankkia ammatti ja työllistyä alalle alle vuodessa. Koulutuksessa on mahdollista suuntautua laitoshuoltajaksi tai toimitilahuoltajaksi. Aiempaa kokemusta tai osaamista alalta ei vaadita, mutta se otetaan huomioon. Osaajista on pulaa ja opiskelijamme ovat työllistyneet […]

  • 19.3.2024 Ajankohtaista

    Turun AKK:lle erinomaiset arvosanat työelämäyhteistyöstä

    Työelämäkumppanimme arvioivat Turun AKK:n onnistumista työelämäyhteistyössä OKM:n ja OPH:n toteuttamissa työpaikkaohjaaja- ja työpaikkakyselyssä. Jokaisessa kyselyyn vastanneessa yrityksessä on ollut Turun AKK:n oppisopimus- tai koulutussopimusopiskelija.  Kyselyissä arvioinnin kohteena on koulutuksen järjestäjän toiminta. Työelämän mielipiteitä on tärkeää kuulla ja palautteen tarkoituksena on seurata ammatillisen koulutuksen laatua sekä kehittää toimintaa ammatillisissa oppilaitoksissa. Työpaikkaohjaajat antoivat Turun AKK:lle arvosanaksi 4,6/5 Vastuulliset […]

  • Lassila & Tikanojan Tony Danielsbacka ja opettaja Jukka Välikangas

    31.3.2023 Yritystarinat

    L&T hyödyntää oppisopimusta

    Turun AKK kouluttaa osaajia työelämän tarpeisiin ja yhteistyö alueen yritysten kanssa on ensisijaisen tärkeää, jotta opiskelijamme työllistyvät mahdollisimman tehokkaasti. Yksi hyvä esimerkki tiiviistä yritysyhteistyöstä on Lassila & Tikanoja (myöhemmin L&T). Haastattelimme L&T Kiinteistöhuolto Oy:n asiakasryhmän päällikköä Tony Danielsbackaa ja kysyimme millaista yhteistyö on ollut. ”L&T:llä haluamme tarjota työntekijöille mahdollisuuden kouluttautua ja edetä uralla. Yhteistyö AKK:n […]

  • 22.9.2022 Uutiset

    SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

    Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien […]

  • 9.2.2022 Opiskelijatarinat

    Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

    Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.   Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – […]

  • 15.3.2024 Ajankohtaista

    Miten pysyä mukana kehittyvässä digitalisaatiossa?

    Digitalisaatio menee jatkuvasti eteenpäin ja organisaatiot hengästyvät yrittäessään pysyä mukana kehityksen tahdissa. Digitaalisen osaamisen vahvistaminen on välttämätöntä kaikilla koulutusasteilla yleissivistävästä, ammatilliseen ja korkea-asteelle koulutusalasta riippumatta. Jokaisen koulutuksenjärjestäjän tulisi nyt tarkastella omia toimintojaan ja ottaa huomioon strategiassaan valtakunnallinen vuoteen 2030 tähtäävä visio digitaalisesti kilpailukykyisestä, kestävästä, hyvinvoivasta ja kyvykkäästä Suomesta. Oph:n tulevaisuuteen suuntaavassa ”Laaja-alainen osaaminen 2030-luvulla”-artikkelissa on […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun