Ajankohtaista
Yrittäjyysosaamista painotetaan opinnoissa
Vaikka itsellä ei olisi ajatusta lähteä yrittäjäksi, yrittäjämäinen ajattelutapa ja asenne ovat tärkeitä ominaisuuksia työyhteisössä.
”On tärkeää ymmärtää, mistä yrittäjyydessä ja sisäisessä yrittäjyydessä on kyse ja mikä merkitys jokaisen työntekijän omalla toiminnalla ja asenteella on organisaation menestykseen ja jatkuvuuteen”, summaa liiketoimintaan liittyvien alojen opettaja Riitta Windahl.
Turun AKK:ssa yrittäjähenkisyyttä tuodaan esille kaikkien alojen opinnoissa. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta on yksi pakollinen perustutkintoihin sisältyvä tutkinnonosa. Siinä opiskelija saa perustietoja yrittäjyydestä, sisäisestä yrittäjyydestä, oman osaamisen tuotteistamisesta liikeideaksi sekä yrittäjyyden eri muodoista ja riskinhallinnasta.
Mikäli opiskelija suunnittelee yritystoiminnan aloittamista tai haluaa muuten kehittää omaa yrittäjyysosaamistaan, hän voi suorittaa lisäksi valinnaisen yrittäjyyden opintojakson, jossa työstetään liiketoimintasuunnitelma laskemineen opiskelijan oman osaamisen ja kiinnostuksen pohjalta.
Joskus opiskelijalla on jo mietittynä liikeidea, jota käydään vielä yhdessä läpi valinnaisen opintojakson puitteissa. Windahl kertoo aina ohjaavansa yrittäjyyttä pohtivan opiskelijan vielä Turun Uusyrityskeskukseen, josta saa käytännön neuvoja ja tukea yritystoiminnan alkutaipaleelle, jotta kaikki oleellinen tulee otettua huomioon ennen toiminnan aloittamista.
Valmistele huolella
Huolellisen taustatyön ja suunnitelman tekemisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. On erittäin hyvä, että yrittäjyyden tutkinnonosa kuuluu perustutkintoon, Windahl toteaa ja painottaa, että kunnollinen riskikartoitus kannattaa aina tehdä asiantuntijan kanssa ennen yrittäjäksi ryhtymistä. On myös hyvä olla tietoinen yrittäjän omasta sosiaaliturvasta, vakuutuksista, maksuista ja velvoitteista sekä verotuksesta, Windahl lisää.
Pitkään yritystoiminnan ja yrittäjyyden parissa toiminut Windahl kertoo, että uusi yrittäjä ei aina tule ajatelleeksi omaa ajankäyttöään. Varsinaisen oman ammattialan tehtävien lisäksi aikaa kuluu myös muuhun työhön, kuten asiakkuuksien hoitamiseen ja hallinnollisiin tehtäviin. Yrittäjän työtaakka kasvaa helposti liian rankaksi. On tärkeää muistaa oma jaksaminen sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino, Windahl muistuttaa.
Yrittäjyyttä jo opintojen aikana
Turun AKK:ssa on aloja, joista usein lähdetään yrittäjäksi, kuten rakennusala eri osa-alueineen, sähkö- ja automaatioala, talotekniikka ja matkailuala. Myös osa sotealalta valmistuneista opiskelijoista on lähtenyt hakemaan toimilupaa hoivapalveluyrittäjiksi.
Yrittäjyyden eri muodoista Windahl nostaa esiin toiminnan laskutuspalvelua tarjoavien toimijoiden kautta, jolloin omaa yritystä ei tarvita. Tämä palkkatyöhön verrattava toimintatapa antaa esim. opiskelijalle mahdollisuuden tarjota osaamistaan keikkaluonteisesti jo opintojen aikana, jolloin yrityksen perustaminen voisi vaarantaa opiskelijan saamat opintososiaaliset edut.
Yrittäjyyden opetusta kehitetään jatkuvasti
Turun AKK:n matkailualan opettaja Anna-Mia Rinne-Saarinen muistuttaa yrittäjyyden tukemisen tärkeydestä myös alueen elinkeinoelämän kannalta. ”On tärkeää kannustaa opiskelijoita yrittäjiksi ja antaa heille ymmärrettävää ja helposti omaksuttavaa tietoa yrittäjyydestä”, Rinne-Saarinen korostaa. Hän opiskelee parhaillaan OPH:n yrittäjyyskasvatuksen erikoistumiskoulutuksessa, jonka tiimoilta hän kehittää yritysosaamisen opetusmenetelmiä.
Yhteystiedot
Riitta Windahl, puh. 040 194 1282, riitta.windahl@turunakk.fi
Anna-Mia Rinne-Saarinen, puh. 040 162 9233, anna-mia.rinne.saarinen@turunakk.fi
Lue lisää aiheesta
Turun kaupungin palvelut yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville (siirryt turku.fi-sivustolle)