Ajankohtaista

Pätevöidy sähköön

Heidi Jaarinen 7.5.2024

Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat rivissä opettaja Janne Pennasen kanssa.

Pätevöidy sähköön -koulutus saatiin taas päätökseen ja joukko eri taustaisia opiskelijoita sai monipuolisen päivityksen sähköalan osaamiseensa. Koulutuksen punainen lanka on pätevöittää ja antaa lisävalmiuksia sähköalan perustiedot ja alan työkokemusta omaaville henkilöille.

Seitsemän kuukauden mittaisessa koulutuksessa suurin osa opinnoista tapahtuu verkossa ja käytännön asennuspäiviä koululla on noin 15. Tämä mahdollistaa osallistumisen työn ohella. Koulutukseen sisältyy myös tarvittavat korttikoulutukset sekä valmennusta sähköturvallisuustutkintoon.

Tämä koulutus yhdessä sähköturvallisuustutkinnon sekä laaja-alaisen sähköalan työkokemuksen kanssa mahdollistavat edellytykset saada sähköalan ns. sähköpätevyydet.
Lue lisää sähkötöiden urakoinnista Tukesin -sivuilta

Kertausta ja täydennystä osaamiseen

Nyt valmistuneessa ryhmässä oli useampi yrittäjä, jotka olivat hakeutuneet koulutukseen, koska tällä hetkellä yrityksessä on palkattuna erikseen sähkötöiden johtaja. Tämän kulun voi jatkossa säästää hankkimalla omat sähköluvat, jonka kyseinen koulutus mahdollistaa.

Koulutus on myös mahdollisuus laajentaa työnkuvaa sähköpuolelle. Yksi valmistuneista toimii säiliöautojen rakentamisen parissa ja kertoo piensähkötöiden lisääntyneen ja haki siksi tähän koulutukseen. Yhdelle prosessiteollisuudessa työskentelevälle koulutuksen sisältämät sähkövoimatekniikan opinnot loivat mahdollisuuden siirtyä työskentelemään kunnossapidon pariin.

Yksi valmistuneista on sähköinsinööri, jonka työnkuva on ollut suunnittelutyötä, eikä hän ole itse juurikaan tehnyt asennuksia käytännössä. Koulutus täydensi hyvin insinööriopintoja ja antoi käytännön valmiuksia.

Koulutus on myös hyvää kertausta niille, joilla sähköalan opinnoista ja työtehtävistä on kulunut jo tovi. Sähköala kehittyy jatkuvasti, joten osaamisen päivitys tähän päivään on tarpeen. Osaamistaan virkistäviä oli ryhmässä myös useampi, joilla on nyt tavoitteena palata sähköalalle.

Ammattilainen asialla

Kiitosta koulutuksesta annettiin erityisesti hyvin toimivista käytännön järjestelyistä sekä opettaja Janne Pennasen rautaisesta osaamisesta. Lisäksi opiskelijoita motivoi koulutuksen lyhyt kesto ja mahdollisuus opiskella työn ohella. ”Sähköalan yrittäjänä en voi lähteä pois töistä puoleksi vuodeksi, mutta tämä koulutus soveltuu ihmiselle, joka käy päivätöissä”, kommentoi yksi valmistuneista, mutta muistutti, että koulutus vaati myös jaksamista opiskella iltaisin töiden jälkeen.

Pätevöidy sähköön -koulutus on ainutlaatuinen, eikä vastaavaa toteutusta löydy muualta Suomesta. ”Koulutus lanseerattiin Turun AKK:ssa vuonna 2011. Tavoitteena oli luoda täsmäkokonaisuus perustuen voimassa olevaan sähkölakiin sekä asetukseen, joka on muuttunut lakimuutosten myötä. Tämä on oivallinen väylä pätevöityä kohtalaisen nopeasti siihen pisteeseen, että on mahdollisuus suorittaa ja anoa alan pätevyyksiä”, kertoo sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuspäällikkö Marko Salokannel.

Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat yhdessä opettaja Janne Pennasen kanssa sähköalan työsalissa osoittavat katossa roikkuvaa hehkulamppua.
Yksi ryhmän harjoitustöistä on ollut sähkötyösalissa olevien isojen älylamppujen asennus ja ohjaus. Ne vaihtavat väriä, joilla voidaan viestiä oppilaille esimerkiksi milloin on tauko. Asennuksesta vastannut opiskelija kertoo, että keskuksesta on tehty syöttö jakorasiaan, jossa on langaton radio-ohjain, jota voi säätää kaukosäätimellä. Jokainen näistä valaistuspistorasioista on kaapeloita jakorasiaan.

Kysy lisää!

Janne Pennanen
Opettaja
040 714 1895
janne.pennanen@turunakk.fi

Marko Salokannel
Koulutuspäällikkö
040 714 0333
marko.salokannel@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 28.2.2019 Blogi

    Jatkuva HAKU PÄÄLLÄ? Koulutusta tositarkoituksella

    Jalkaudumme yhteistyössä Turun ammatti-instituutin kanssa Turun pääkirjaston studioon esittelemään koulutuksiamme torstaina 14.3.2019 klo 14-18 Ohjelmassa mm. tällä hetkellä työllistävien alojen esittely ja haastatteluja jatkuvan haun periaate – miten se toimii? koulutusten esittelyä (Turun AKK ja TAI Turku) Paikalla koko ajan myös opinto-ohjaajia, joilta voit kysyä kaikkea opintojen rahoituksesta ja tukimuodoista. Murretaan yhdessä opiskelun esteet! Lisäksi […]

  • 29.8.2024 Uutiset

    Turun AKK:n virallinen tutkintotodistus on jatkossa sähköinen

    Tutkintoon valmistuvat ovat saaneet syyskuun alusta alkaen virallisen tutkintotodistuksensa sähköisenä Turun AKK:ssa. Sähköinen todistus on virallinen tutkintotodistus, jonka pedagoginen rehtori allekirjoittaa Digi- ja väestötietoviraston varmenteella. Kyseessä on vahvin mahdollinen varmenne ja se on hyväksytty koko EU:n alueella. Sähköinen tutkintotodistus on tietoturvallinen, luotettava sekä myös ekologinen. Sähköisenä todistus on myös helppo liittää esimerkiksi erilaisten hakemusten liitteeksi. […]

  • 28.5.2019 Blogi

    Määrätietoinen alanvaihdos

    Minna Hämäläinen teki kampaajan töitä parikymmentä vuotta, kunnes oli ammatinvaihdon aika. Jo aiemmin häntä oli houkuteltu laitoshuoltajakoulutukseen tutun, Turun AKK:n koulutuspäällikkö Terhi Rummukaisen toimesta. Lopulliseen päätökseen meni kuitenkin tovi. Mutta kun päätös oli tehty, paluuta ei ollut. Minna valittiin Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon (laitoshuoltaja) valmistavaan työvoimakoulutukseen. Koulutussopimuksella hän halusi työharjoitteluun TYKSiin, jossa on jatkuva pula […]

  • 17.5.2018 Opiskelijatarinat

    Luonteenpiirteet ohjasivat unelma-ammattiin

    Tapaan Branimir Petkovin helteisenä toukokuun päivänä Turun AKK:n infopisteellä. Kädenpuristus on luja, mutta katse lempeä. Bulgariassa syntynyt, kymmenen vuotta sitten Suomeen tullut herrasmies tuntee Kärsämäen toimipaikan kuin omat taskunsa – täällä hän seitsemän vuotta sitten aloitti opintopolkunsa, jota kuunnellessa lähes hengästyy. Branimir oli viettänyt Suomessa kolme vuotta opiskellen kieltä sekä kulttuurieroavaisuuksia, kun hän pääsi Turun […]

  • Pionikimppu valmistuneiden opiskelijoiden kunniaksi

    6.6.2024 Ajankohtaista

    Onnea valmistuneille

    Lämpimät onnittelut valmistuneille ja kaikkea hyvää jatkoon! Ajoneuvoalan perustutkinto Helttula, Tomi AnteroIhander, Viljami Eemil Autoalan perustutkinto Häll, Jari Matti JohannesVäisänen, Jouni KristerYlitalo, Aapo Aslak Isännöinnin ammattitutkinto Grundström, Jali KaleviHeikkilä, Harri TapioKorhonen, Mikko AnteroRuuska, Miina Aino MarleenaVuorio, Ann-Charlotte Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto Cieslikiewicz, Jenna Elisa KristiinaGardner, Ida Anna VilhelmiinaGeceviciute, LauraGidwani, PriyaKallio, Heidi MarjukkaKarkoinen, EsterKerdan, ValentynaKoistinen, Sirpa […]

  • 6.9.2023 Ajankohtaista

    Turun AKK:ssa juhlittiin Ukrainan itsenäisyyspäivää

    Turun AKK:ssa opiskelevat ukrainalaiset järjestivät 24.8. muille opiskelijoille ja henkilöstölle itsenäisyyspäiväjuhlan Ukrainan 32. itsenäisyyspäivän kunniaksi. Tilaisuus oli tunteikas ja veti paljon osallistujia herkuttelemaan sekä kuuntelemaan opiskelijoiden suunnittelemia esityksiä. Opiskelijat olivat nähneet valtavasti vaivaa tilaisuuteen muun muassa valmistamalla pöydät täyteen ukrainalaisia herkkuja. Herkuttelun lisäksi opiskelijat olivat järjestäneet Ukraina-aiheista ohjelmaa. Ohjelmassa oli muun muassa Ukraina-teemainen tietovisa ja […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun