Opiskelijatarinat
Hyvä tietää mitä seinän takana on
”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran”, on opettaja Jari Välimäen ohje koulutuksen alkuvaiheessa, joka on jäänyt opiskelijoille hyvin mieleen. Sini 23, Mia, 49 ja Hannu, 27 ovat kaikki alanvaihtajia ja opiskelevat nyt huoneistoremontoijiksi.
Huoneistoremontointi vaatii mm. tarkkuutta, mutta entä jos ei ole mitään kokemusta rakennushommista?
”Ei se haittaa, ei tarvitse osata mitään etukäteen. Kaikki opetetaan perusteellisesti”, sanoo Mia, joka on aiemmin remppaillut lähinnä omaksi ilokseen. Nyt hän on opintovapaalla poliisin työstä ja pohtii voivansa tehdä remppahommia myös jatkossa oman työn ohella tai ”eihän sitä koskaan tiedä, mitä tämä tuo tullessaan”. Raumalta kotoisin oleva Mia ajelee arkisin opiskelemaan Turkuun. Sen kuulemma jaksaa, koska koulutus on niin lyhyt. Opiskeluun kuuluvan työharjoittelun voi kuitenkin suorittaa myös kotipaikkakunnalla.
”Asia menee ymmärrykseen, kun teoria yhdistetään käytäntöön.”
Mia, opiskelija
Huoneistoremontoija-koulutuksessa opiskellaan rakennusalan perustutkinnosta kaksi osaa ja sen kesto on enimmillään kahdeksan kuukautta. Kestoon vaikuttaa, jos opiskelijalla on aiempaa kokemusta alalta. Sini kehuu, että koulutuksessa otettiin hyvin huomioon eri lähtötasot. Jokaisen osaaminen kartoitettiin ja tehtiin yksilöllinen opiskelusuunnitelma.
Lähihoitajana työskennellyt Sini hakeutui Turun AKK:hon juuri koulutuksen pituuden ja käytännönläheisyyden perusteella. ”Ei nappaa mikään pitkä teoriapläjäys”, toteaa Sini, jolle hakeutuminen rakennusalalle oli selvää, vaikka aiempaa kokemusta ei ollut. Koulutukseen kuuluu luonnollisesti myös teoriatunteja, mutta ne ovat lyhyitä ja tiiviitä. ”Teoria on osattu kohdistaa oikeisiin kohtiin”, he toteavat yhdessä. ”Asia menee ymmärrykseen, kun teoria yhdistetään käytäntöön”, Mia naurahtaa.
Sini korostaa, että tärkeintä on oma asenne ja kiinnostus sekä se, että tulee toisten kanssa toimeen, koska kaikki tehdään yhteistyössä. Sini ja Mia ovat työpari. Miten homma on sujunut, kun toinen on 23 ja toinen 49? ”Paljon paremmin kuin olisi voinut toivoa”, sanoo Sini hymyillen. Hyvä tekemisen meininki on aistittavissa, kun naiset esittelevät tekemiään koppeja.
Hannu hakeutui koulutukseen, koska halusi konkreettisen ammatin, jossa näkee oman käden jäljen. Hänellä on suunnitelmissa työllistyä alalle. Aiemmin mm. viljelijän töitä tehnyt Hannu kertoo, että on oppinut koulutuksessa todella paljon. Muutaman kuukauden aikana on opittu mm. rungon tekoa, lattian tekoa, levytystä, kattopanelointia, panelointia ja oviasennuksia.
Ryhmä on tehnyt taustalla näkyvät kopit alusta alkaen. ”Nyt osaa ajatella kokonaisuutta. Kun menee huoneistoon, niin tietää mitä seinän takana on”, summaa Mia.